Vinhuset Allegrini i samarbete med stjärnkocken Isabella Morrone

Familjeföretaget Allegrini grundades för 150 år sedan och leds idag av familjen Allegrini i sjätte generationen och ligger vackert beläget mellan Gardasjön och staden Verona i norra Italien. Under hösten 2018 inleder Allegrini ett samarbete tillsammans med stjärnkocken Isabella Morrone som tagit fram recept med inspiration från Allegrinis rödvinsklassiker, Veneto Rosso.


Isabella Morrone är en av Sveriges mest framgångsrika krögare och har under sin karriär arbetat på flera av Stockholms främsta restauranger samt stjärnkrogar i både Paris och Barcelona. Hon har också medverkat i tv-programmet kockarnas kamp som den yngsta deltagaren någonsin. Isabella brinner för det italienska köket det är de italienska smakerna och råvarorna som inspirerar henne mest, både på jobbet och hemma i köket. Tillsammans med vinhuset Allegrini har Isabella Morrone tagit fram ett recept på en italienska klassiker med en modern twist. Receptet är för fyra personer.

Veneto Rosso är ett kvalitativt vin på bag in box (läs Boxtoppen.se recension här)

Isabellas receptförslag till Veneto Rosso är:
Saltimbocca Allegrini på kalvinnanlår

Du behöver:
4 stora skivor kalvinnanlår, tunt skurna
1/2 dl vetemjöl
1 kruka färsk salvia
1 dl vitt vin
2 msk kalvfond
4 skivor Prosciutto, köp med fördel i charkdisk
500 gram babyspenat
100 gram saltat smör
Salt och svartpeppar
2 msk olivolja 

Gör så här:

  • Salta och peppra mjölet, panera sedan skivorna i mjöl.
  • Hetta upp en stekpanna och tillsätt olivolja. Stek kalven snabbt på båda sidorna, tillsätt en klick smör, några blad salvia, det vita vinet samt kalvfond. Låt detta koka ihop under ett par minuter och stäng sedan av värmen.
  • Hetta upp en kastrull med 50 gram smör, en nypa salt och 1 msk vatten, koka ihop till en sås och häll i spenaten, rör runt och stäng av värmen.
  • Lägg upp kalven på en tallrik och tillsätt en sked sky. Toppa med två skivor prosciutto och ett par salviablad. Ringla gärna över lite olivolja. Servera med den smörslungade spenaten.
  • Servera och njut!

– Denna rätt är salt och syrlig med vitvin och salvia i såsen. Till den syrliga karaktären och med kalv behövs ett vin för att balansera upp syran som till exempel Veneto Rosso, säger Isabella.

Veneto Rosso
Druvsort: Corvina 70 %, Rondinella 25 %, Molinara 5 %
Årgång: 2014
Alkoholhalt: 13,5 %
Storlek ml: 2250 ml
Förslutning: Tappkran
Producent: Allegrini
Pris: 199 kronor