Wineworld och Que Pasa gör skillnad

Ett långsiktigt arbete

Under mars 2015 blev Wineworld som första och hittills enda svenska företag certifierat IMO Fair for Life, en certifiering för rättvis handel som utöver rättvisa arbetsvillkor och handelsavtal även omfattar hela handelskedjan samt krav vad gäller omsorg om miljön, både i och runt vingården.

Deras hållbarhetsarbete började dock tidigare, nämligen hösten 2013 då de lanserade bag in boxen ¿Que Pasa? från Chile, ett land som fortfarande har stora sociala klyftor och stundtals kärva arbetsvillkor för jordbruksarbetare. För de på Wineworld var det därför en extra trygghet att vingårdarna uppnådde de krav som krävdes för att få certifiera ¿Que Pasa? som Fair for Life. Vinet var också en möjlighet för Wineworld att på nära håll få bidra och förhoppningsvis göra skillnad för vingårdsarbetarna och deras familjer genom att bidra med pengar för varje såld bag in box till projekt som förbättrar levnadsvillkoren i lokalsamhället.

Genom Fair for Life-premien som Wineworld betalar stöds den sociala utvecklingen i områdena runt om vingårdarna. Precis som för andra liknande certifieringar går en del av förtjänsten direkt till en lokal fond för sociala ändamål. Denna fond förvaltas av en kommitté bestående av representanter från alla intressenter i den lokala värdekedjan som tillsammans bestämmer vad pengarna ska användas till. Exempel på detta kan vara allt från stipendier för studier, inköp av skolmaterial såväl som att anlägga en fotbollsplan eller stötta den lokala hälsovården.

Många bäckar små

Och nu har vi alltså sett resultat av detta arbete – från försäljningsstarten har bag in boxen ¿Que Pasa? nämligen dragit in 500 000 kronor till olika projekt som stöder den lokala utvecklingen kring vingårdarna! Exempel på projekt utförda i det lokala samhället 2014:

  • En container har överlämnats som förrådsutrymme för vårdcentral på landsbygden för att förbättra och utöka möjligheten ta emot patienter.
  • En rad toaletter och sanitetsutrymmen har byggts eller renoverats i skolor och vid en idrottsplats.
  • Inköp av cyklar som disponeras av vingårdsarbetarna.

Namn:¿Que Pasa?

Pris: 239 kr

Artikelnummer: 2023

Var: Systembolagets fasta sortiment

Vinet är en druvblandning bestående av cabernet sauvignon, syrah och carmenere som kommer från vingårdar vid Andernas fot i vinregionerna Colchagua, Cachapoal och Maipo som tillsammans med vinregionen Maule utgör Valle Central.

¿Que Pasa? har  en ungdomlig, fruktig doft med inslag av svarta vinbär, plommon, fat och örter. Vinet är smakrikt och fruktigt med inslag av mörka bär, plommon, lakrits, fat och örter. Servera gärna till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött.