Att använda få, men kvalitativa råvaror, för att snabbt kunna slänga ihop något oemotståndligt, är något som de flesta uppskattar. Och att sedan matcha detta till ett passande vin, för att lyfta upplevelsen ännu mer, ja det är bara logik – god sådan. I denna klassiska servering är pasta, svartpeppar och ost fokuset och för samspelet med drycken så vänder vi oss till pastans förlovade land och Italien, där vi finner nyheten Appassinero Appassimento.
Cacio e Pepe för 4 personer
Ingredienser
500 gram färsk bättre linguine alt 300-400 gram torkad bronsvalsad
1 matsked färsk riven svartpeppar, vi valde Santa Marias Telicherry
2-3 deciliter färsk riven parmesan
Kvalitativ olivolja
Ev. en kvist färsk basilika
Så gör du
Koka upp rikligt med saltat vatten i kastrull. Samtidigt så värmer du upp stekpannan, häller i olivolja och lägger i den rivna svartpepparn som får fräsa en kort stund. När pastan kokar och närmar sig al dente så tar du den åt sidan och häller i durkslag. Spara dock uppåt en halv liter av vattnet. Häll ett par deciliter av pastavattnet ner i stekpannan och låt puttra in med pepparn. Ta sedan osten och rör ner i såsen till en simmig och lagom trögflytande konsistens. Spara lite till toppning i slutet. Ner med pastan och så på med ytterligare ett par deciliter pastavatten. Låt puttra in snabbt och servera omgående. Toppa med lite extra riven ost och några varv med svartpepparkvarnen samt garnera med en kvist basilika.
Appassinero Appassimento
Italien, nr 79088 (3000 ml, 14,5%) 199 kr, 4 av 5p
Som brukligt med denna produktionsmetod så finner vi en generöst driven fruktprofil där vindar av björnbär, körsbär, plommon, bigaråer, russin och svarta vinbär lieras med chokladnotade spår av kaffe, lättsamt puffad tobak, torkade örter och lavendel med vaniljdragna dyningar. Ett visst motstånd uppdagas i tanninerna vilket sammanfogas med krydda och apelsinzestig syra som förtjänstfullt skänker stadga och struktur i vinet. Vänner av stilen kommer att falla för denna box intågande och onekligen är det dessutom ett väldigt sympatiskt pris, det mest sympatiska i klassen till och med.
Kombinationen
Det smakrika svartpepparbettet i rätten, i kombination med parmesanens sälta lyfter verkligen fram vinets fruktighet, samtidigt som det stramar åt rondören och sätter en helt annan struktur i anrättningen. Det är imponerande hur man med så få, men utvalda, råvaror kan få fram ett sådant nyanserat och komplext möte i samspelet.
Vinet finner man på beställningssortimentet HÄR