Vi presenterar här en trio viner i urval som provats senaste tiden på redaktionen. I samlingen finner vi spanska Mucho Mas, pinot från USA i form av Ascot samt en pinot från Cetral Otago och Nya Zeeland.
Rua Pinot Noir 2023

Central Otago / Nya Zeeland / Mora Wines / 750 / nr 6265 / 189 kr / 5 av 5 – Full pott!
Rent med ett kalkigt drivande utspel som bär fram hallon, jordgubbar, vinbär, körsbär och smultron i samspel med lätt integrerade örter, tobak och en lakritspenslad rosblommighet. Elegant grusade tanniner lyfter i det citrusfästande avslutet.
Ascot Pinot Noir 2023

Kalifornien / USA / 750 / nr 55250 / 109 kr / 4 av 5
Startskottet är generöst utformat med noter av jordgubbar, körsbär, vinbär och mogna hallon som nyanseras av en pepprig kryddighet, lätta vaniljpuffar, torkade örter och ett visst mått av lakritsdragen tobak. Strukturellt adderas dimension av de silkigt förda tanninerna samt den blodcitrusetsade syran, vilket sammantaget ger en charmerande butelj som med fördel serveras svalt.
Mucho Mas

Spanien / Felix Solis / 750 / nr 52340 / 99 kr / 3,5 av 5
En blend av tempranillo, syrah och grenache (lika delar) från flera spanska vinodlingsursprung, mestadels från Valdepeñas och Toro. Druvorna kommer från gamla vinstockar och skördas manuellt. Etiketten må vara väldigt elegant och stilren i den minimalistiska stilen men namnet säger det mesta för denna butelj, som kommit att bli producenten Felix Solis största succé, det är mycket av allt. Det är ett frikostigt, generöst vin med rondör som fyller gommen med en nybakad blåbärspaj med vaniljpudrade björnbär, mörka körsbär och fatkrydda. Nyanser av ljusare jordgubbar, smultron och mogna hallon uppmärksammas i horisonten av detta annars mörkdominerande bärlandskap.