AKTUELLT:
Högsta betyg till Tareq Taylors tyska riesling!
100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk
Scarlett Dark – härligt generöst rött från Spanien
To The Nines – högt betyg till spännande...
En god jul från Tegnér & Son
Krämig potatisgnocchi med rödgul trumpetsvamp, kalkon, spenat, Appenzeller...
Trots skenande priser – svenskar slänger mat för...
Teriyakipenslad & serranolindad torskrygg, heta ramennudlar & klassisk...
POSE Sparkling Brut Blanc de Blancs – fyndmässigt...
Blossa 2023 – här är årets smak
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Jägarens kyckling & sydafrikansk shiraz värmer i vinterkylan!

Jägarens kyckling & sydafrikansk shiraz värmer i vinterkylan!

av Boxtoppen februari 11, 2021
februari 11, 2021
126

Recept

Ingredienser för 4 personer

1 hel kyckling
2-3 kvistar färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
1 citron, skal och saft
2 msk tomatpuré
1,5 dl vitt torrt vin
2 sardeller, urbenade
1 dl oliver
2 msk kapris
Soltorkade tomater
Bladpersilja
Olivolja, salt, svartpeppar

Servera till

Papardelle all’ uovo, vi valde ICA Selection
Parmesan

Så här gör du

Stycka kycklingen i fyra delar. Ta bladen från ett par rosmarinkvistar och stöt tillsammans med vitlöken och svartpepparkorn. Häll olivolja i massan, riv i skalet från citronen och salta. Gnid in kycklinglåren i massan och låt vila i rumstemperatur dryga halvtimmen.

Hetta upp generöst med olivolja i pannan och stek kycklingen så att skinnet blir knaprigt och gyllene. Salta lite extra. Under tiden så rör du samman saften från den pressade citronen med tomatpurén och vinet. Häll mixen över kycklingdelarna och låt puttra under lock runt 20 minuter. Därefter lägger du i sardellerna som du mosat, kaprisen och oliverna och låter det hela sjuda ytterligare drygt fem minuter. När färdigt så rör du ner en generös mängd bladpersilja och saltar och pepprar efter behag.

Gott till är en bredare bandpasta som fångar upp den fina såsen från kycklingen när du lägger upp. Riven parmesan fulländar som alltid.

Vinet

2019 Foot of Africa Shiraz

art.nr. 2001, 3000 ml, 13,5%, 229 kr, betyg 4 av 5 poäng
I våra glas så har vi en högst ursprungstypisk och charmerande sydafrikansk shiraz med gott om druvtypicitet där björnbär, bacon och rökiga undertoner får sällskap av torkade örter, kryddor och en lätt blommig aromatik från de få procent av den gröna viognierdruvan som ingår i blenden. Smaken smeker med mogen mörk bärfruktighet, viss fatkrydda samt silkiga tanniner och hintar en viss rondör i den rätt fylliga profilen. Foot of Africa Shiraz är ett ytterst pålitligt vin!

Till maten
Rättens markerade örtighet snappas omgående upp av shirazdruvan och den sälta som finns i den vinösa och syrliga såsen älskas av vinets fruktgenerositet. Kontrasterna mellan sötma och sälta är urläckert i denna matchning och den smakrika rätten är på precis rätt nivå för Foot of Africa Shiraz fyllighet. Så gott!

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>

grand reserveShirazsydafrika
Tidigare artiklar
Små Bubbles Mango & Pineapple framkallar en stark längtan till sommaren!
Nästa artikel
Krögarparet Åsa och Emilio Ingrosso lanserar Sveriges första Pinot Grigio på box – Amore Bianca Pinot Grigio

LIKNANDE ARTIKLAR

Högsta betyg till Tareq Taylors tyska riesling!

100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk

Scarlett Dark – härligt generöst rött från Spanien

To The Nines – högt betyg till spännande...

En god jul från Tegnér & Son

Krämig potatisgnocchi med rödgul trumpetsvamp, kalkon, spenat, Appenzeller...

Trots skenande priser – svenskar slänger mat för...

Teriyakipenslad & serranolindad torskrygg, heta ramennudlar & klassisk...

POSE Sparkling Brut Blanc de Blancs – fyndmässigt...

Blossa 2023 – här är årets smak

FLER RECEPT

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

  • Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk generositet i glasen

  • Lamminnerfilé, primörer, vit bönkräm & sicilianskt rött i glasen

ARTIKLAR

  • 100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk

  • En god jul från Tegnér & Son

  • Trots skenande priser – svenskar slänger mat för nära 800 kr varje månad

  • Blossa 2023 – här är årets smak

  • Karins Veranda – en nyhet

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2023.

Populär läsning just nu

  • 1

    Scarlett Dark – härligt generöst rött från Spanien

    september 20, 2023
  • 2

    To The Nines – högt betyg till spännande rödvinsnyhet från en av Portugals främsta!

    september 19, 2023
  • 3

    100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk

    september 21, 2023

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Black Tower lanserar alkoholfritt vin

Vårens nyhet Xanté Gin & Pear

Codorníu på vita druvor i topp igen!