Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Lasagne al forno, kryddig tomatsallad & en charmant australiensare i glasen

Lasagne al forno, kryddig tomatsallad & en charmant australiensare i glasen

av Boxtoppen februari 23, 2022
februari 23, 2022
515

Recept

Serverar 4–6 personer

Ingredienser

Köttfärssås
1 kg blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 tub tomatpuré
Olivolja, salt, svartpeppar
2 dl rött vin
Buljong
Färsk basilika
1 tsk torkad salvia

Béchamelsås
1 liter mjölk, gärna fetare
50 gram smör
3–4 msk mjöl
salt, vitpeppar

Övrigt
ca 10–12 lasagneplattor
400–500 gram hårdost med karaktär

Tomatsallad
5–6 medelstora tomater
1 liten gul lök
2 salladslök
Vitvinsvinäger, olivolja, chiliflakes, salt, peppar

Så här gör du

Börja med att sätta köttfärssåsen som gärna får puttra under lock ett par timmar. Stek upp köttet i olivolja med hackad gul lök och vitlök. Låt fräsa så köttet får lite färg. Salta, peppra och tryck i tomatpurén och fräs vidare en stund innan du häller på vinet och lite vatten. Hacka ner de färska örterna. Såsen ska inte simma i vätska men aldrig fräsa fast så ös gärna med lite buljong om det behövs under resans gång. Låt puttra under lock cirka två timmar.

Förbered béchamelsåsen genom att smälta en rejäl klick smör i tjockbottnad kastrull. När smält så rör du ner mjöl och sätter en bottenredning innan du häller över mjölken. Värm upp långsamt, går det för snabbt fräser mjölken fast i kastrullen. Rör ofta men undvik att dra ner luft i vätskan. När såsen satt sig och har en krämig, lagom trögflytande konsistens så saltar och vitpepprar du den. Tänk på att lasagneplattor suger åt sig sälta så var inte för rädd med att salta. Detta gäller även köttfärssåsen.

Riv osten du valt. Vi tog en lagrad Västerbotten för att det är en riktig höjdare i lasagne. Häll hälften av osten ner i béchamelsåsen och låt smälta ut under omrörning.

Vi gillar att förkoka lasagneplattorna bara lätt en-två minuter för att öka deras absorberingsförmåga och böjbarhet. Du kan också arbeta med färska plattor men de ger inte samma struktur till rätten.

Börja med att lägga béchamelsås i botten av en gratängform. Strö över lite ost och sedan lasagneplattor. Täck så gott det går och knäck plattor om det behövs. Sedan köttfärssås (se till att den inte är för rinnig utan fast i konsistensen). Upprepa proceduren med béchamelsås, ost, plattor och köttfärssås. Avsluta med lasagneplattor, béchamelsås och gott om riven ost.

Grädda i mitten av ugnen tills du har en gyllene färg, ca 40–45 minuter. Låt lasagnen vila ett par timmar innan servering, än bättre är om den får stå till sig en halv dag och bara värms upp innan servering.

Hacka tomater och lägg i durkslag så saften kan rinna ur. Finhacka en liten gul lök och salladslök och lägg ner tillsammans med tomaterna. Gör en vinägrett på vitvinsvinäger, olivolja, chiliflakes, salt och peppar. Lägg tomatsalladen i en skål och häll över vinägretten.

Vin

2020 Chill Out Cabernet Sauvignon från South Eastern Australia

art.nr. 6873, 3000 ml, 14%, 214 kr, 4/5 poäng
I våra glas har vi en cabernet sauvignon från Australien och det är ett vin med inbjudande doft där druvans klassiska markörer kommer fint till uttryck i form av cassis, mynta, svartpeppar och vaniljkryddiga fatnyanser som kompletterar intrycket. Smaken är behagligt avrundad med nerslipade tanniner även om de finns där, örtiga anslag och mörkbärig frukt som lindats in i lätt vaniljhintad fatkrydda. Avslutar friskt och fruktdrivet i charmant generös stil.

Mat & Vin

Det finns en oslagbar mustighet i en lasagne och har du lagat den på rätt sätt och sältan sitter så blir det till en härligt kontrasterande känsla när vi dricker vinet till. Detta då fruktigheten i cabernet-vinet skapar en fräschör mot rätten. Godast blir det när vi kylen det röda vinet en aning, ner mot 14 C.

Tidigare artiklar
Full pott till Barolon Luna di Mezzanotte!
Nästa artikel
Rosédebut för Nashville Stories – Jill Johnson släpper ekologiskt rosévin

LIKNANDE ARTIKLAR

Högt betyg till Amarone A Alpha Zeta

Ny årgång av Terre de Mistral Reserve Côtes...

Nyhet – Guilty Grapes

Salt & Pepper – succén nu även på...

Nyhet på Systembolaget: Mucho Más Organic Syrah på...

Stilfullt mousserande från Australien – LXRY

Kreditkort för mat: Hitta det bästa matkortet

The Bitch Blanc de Blancs Brut

Full pott till Laroche L Chardonnay Organic 2024

Welmoed Chenin Blanc

FLER RECEPT

  • Thaisoppa med vannameiräkor och attraherande pinot grigio

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

ARTIKLAR

  • Nyhet – Guilty Grapes

  • Salt & Pepper – succén nu även på box

  • Nyhet på Systembolaget: Mucho Más Organic Syrah på box

  • Kreditkort för mat: Hitta det bästa matkortet

  • The Bitch Blanc de Blancs Brut

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Dominio Alto – klassisk Rioja till svårslaget pris!

    maj 10, 2021
  • 2

    Tommy Körberg lanserar två viner på Systembolaget – ”Livet är för kort för att dricka dåligt vin”

    april 9, 2018
  • 3

    Förläng sommarkänslan med charmanta mousserande vinet Aves del Sur från Chile!

    september 1, 2021

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Varför man bör undvika vin när man...

Carlsberg lanserar alkoholnegativ öl

José Maria da Fonseca – skaparen av...