Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Rostas Provencale, chorizosmör, haricots, rotfrukter & sydafrikansk toppbox från Nederburg

Rostas Provencale, chorizosmör, haricots, rotfrukter & sydafrikansk toppbox från Nederburg

av Boxtoppen februari 9, 2023
februari 9, 2023
314

Oxfilé Provencale behöver väl knappast någon närmare introduktion, rätten som skapades av mannen som även stod bakom Wallenbergaren, kocken Julius Carlsson. Här inspireras vi av klassikern men ger den en twist och låter en rostasfilé skina tillsammans med ett chorizosmör. Och i stället för enkom skivad potatis så mixar vi i palsternacka och morot för vi har ett vin i våra glas som älskar mycket smaker; toppboxen The Winemasters från Nederburg!   

Recept – serverar 4 personer

Ingredienser

Kött750 gram rostasfilé
Smör, salt, svartpeppar,

Chorizosmör
150 gram smör
En knippa färsk timjan
1 vitlöksklyfta
En skvätt tabasco
En chorizokorv

Rotfrukter
4 större potatisar, skalade
1 större morot, skalad
2 större palsternacka, skalade
2 vitlöksklyftor, skivade
Smör, olivolja, salt, svartpeppar
1 tsk Red Wonder örtmix från Spicewave

Tillbehör
Haricots Verts
Tomater, stekta
Färsk timjan som dekoration

Så här gör du

Börja med att sätta på ugnen på 200 C. Skiva potatis, morot och palsternacka tunt, halvcentimetersskivor, och lägg i kallt vatten så den värsta stärkelsen får dra ur potatisen. Torka av, salta och peppra och stek i en mix av smör och olivolja i omgångar. Addera örtmixen. Vänd emellanåt så att rotfrukterna får fin färg. Mot slutet så mixar du ner de två finskivade vitlöksklyftorna och steker med. Lägg upp i en ugnsform.

Mixa samman chorizosmöret med stavmixer. Det gör du genom att först steka upp chorizon och sedan avskinna den och dela grovt. Addera smör, vitlök, tabasco och timjan. Lägg smöret i plastfilm, forma och ställ kallt. Salta och peppra köttbiten som du steker i smör. Vänd så att hela biten får fin yta och stänger till. Ta bort från spisen när detta är gjort och lägg rostasfilén ovanpå de skivade rotfrukterna och ställ formen in i ugnen. Använd stektermometer och låt köttet gå till 55 C. Då är den rätt blodig. Ta ut formen, höj ugnstemperaturen till 250 C och när värmen är uppe så skivar du köttbiten och lägger tillbaka på rotfrukterna samt klickar över skivor av chorizosmöret. Ställ in i ugnen och låt gå tills smöret helt smält ut. Servera haricots verts därtill, lätt kokta, stekta halverade tomater och toppa anrättningen med timjankvistar. En extra klick av chorizosmöret kommer också uppskattas kring bordet, tro oss!

 

Vinet

2020 Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika

artikel 57479, 3000 ml, 14%, <0,3 g/100 ml, 274 kr, 5/5 i betyg

Vi har en rätt klassisk sydafrikansk cabernet sauvignon i glasen med attribut som cassis, körsbär, mynta, rökighet och cederörtiga nyanser som lindats in i fatkryddiga toner där inte minst kafferostade inslag kikar fram. Smaken är generös och åt det fylligare hållet till med strama, uppbackande tanniner samt frisk syra. Det mörkt bärfruktiga är omfamnande men vinet är ändå torrt och avslutar i örtigt hållen stil med lätt gräsiga inslag, så typiskt för druvan. Här har vi en box som lyfter sig ett snäpp från mängden vilket innebär högsta betyg!

Matchningen
En rätt maxad med smaker kräver ett vin som kan hantera bombardemanget av intryck och Nederburgs The Winemasters är som gjord för uppdraget och ser till att det blir både harmoniskt och träffsäkert. Inte minst är chorizosmöret länken mellan vin och rätten som får det att glänsa lite extra!

Vinet finner du på Systembolaget HÄR >>

Tidigare artiklar
Ny undersökning från HelloFresh: Hit vill svenskarna resa för maten
Nästa artikel
Tommasi byter till lättviksflaska och sparar miljön 127 ton glas

LIKNANDE ARTIKLAR

Faulkner & Archer Shiraz Cabernet Sauvignon – nyhet...

Gato Negro Sauvignon Blanc – världens kändaste katt?

Högt betyg till nyheten Ponte Villoni Prosecco DOC

BLT och Pongracz i ett förlustande möte

Gotlands Ginfabrik lanserar nu en ny cocktail –...

Vårkänslor med ceviche och Relax Riesling

Spansk ekologisk nyhet – Out of Office

Toppbetyg till Casalforte Collezione Campistorti – en av...

Lammracks och Piemonte i magiskt möte

Kycklinglårfile med pasta, pesto till stående trotjänare

FLER RECEPT

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

  • Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk generositet i glasen

ARTIKLAR

  • Få till doften av nybakat i bastun med S:t Eriks Bryggeri

  • Nyhet! Tr3 Apor presenterar bubblor fyllda med passion och lime

  • Bottega Sicilia – Nordens första e-handel dedikerad det sicilianska köket

  • Douros nya stjärnskott landar i Sverige

  • Fem generationer av hantverk, hållbarhet och passion – McManis lanserar Toasted Oak Red Wine!

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Lammracks och Piemonte i magiskt möte

    april 25, 2025
  • 2

    Australiensisk shiraz som ger dig ett leende på läpparna!

    juli 14, 2020
  • 3

    Maze Dark & Complex – australiensiskt rött med svårslagen prislapp!

    juni 20, 2022

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Two tracks tvåa på vita premiumlistan

Ny trea på röda premiumlistan

Viña Maipo – 20 år i Sverige