Oxfilé Provencale behöver väl knappast någon närmare introduktion, rätten som skapades av mannen som även stod bakom Wallenbergaren, kocken Julius Carlsson. Här inspireras vi av klassikern men ger den en twist och låter en rostasfilé skina tillsammans med ett chorizosmör. Och i stället för enkom skivad potatis så mixar vi i palsternacka och morot för vi har ett vin i våra glas som älskar mycket smaker; toppboxen The Winemasters från Nederburg!
Recept – serverar 4 personer
Ingredienser
Kött750 gram rostasfilé
Smör, salt, svartpeppar,
Chorizosmör
150 gram smör
En knippa färsk timjan
1 vitlöksklyfta
En skvätt tabasco
En chorizokorv
Rotfrukter
4 större potatisar, skalade
1 större morot, skalad
2 större palsternacka, skalade
2 vitlöksklyftor, skivade
Smör, olivolja, salt, svartpeppar
1 tsk Red Wonder örtmix från Spicewave
Tillbehör
Haricots Verts
Tomater, stekta
Färsk timjan som dekoration
Så här gör du
Börja med att sätta på ugnen på 200 C. Skiva potatis, morot och palsternacka tunt, halvcentimetersskivor, och lägg i kallt vatten så den värsta stärkelsen får dra ur potatisen. Torka av, salta och peppra och stek i en mix av smör och olivolja i omgångar. Addera örtmixen. Vänd emellanåt så att rotfrukterna får fin färg. Mot slutet så mixar du ner de två finskivade vitlöksklyftorna och steker med. Lägg upp i en ugnsform.
Mixa samman chorizosmöret med stavmixer. Det gör du genom att först steka upp chorizon och sedan avskinna den och dela grovt. Addera smör, vitlök, tabasco och timjan. Lägg smöret i plastfilm, forma och ställ kallt. Salta och peppra köttbiten som du steker i smör. Vänd så att hela biten får fin yta och stänger till. Ta bort från spisen när detta är gjort och lägg rostasfilén ovanpå de skivade rotfrukterna och ställ formen in i ugnen. Använd stektermometer och låt köttet gå till 55 C. Då är den rätt blodig. Ta ut formen, höj ugnstemperaturen till 250 C och när värmen är uppe så skivar du köttbiten och lägger tillbaka på rotfrukterna samt klickar över skivor av chorizosmöret. Ställ in i ugnen och låt gå tills smöret helt smält ut. Servera haricots verts därtill, lätt kokta, stekta halverade tomater och toppa anrättningen med timjankvistar. En extra klick av chorizosmöret kommer också uppskattas kring bordet, tro oss!
Vinet
2020 Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika
artikel 57479, 3000 ml, 14%, <0,3 g/100 ml, 274 kr, 5/5 i betyg
Vi har en rätt klassisk sydafrikansk cabernet sauvignon i glasen med attribut som cassis, körsbär, mynta, rökighet och cederörtiga nyanser som lindats in i fatkryddiga toner där inte minst kafferostade inslag kikar fram. Smaken är generös och åt det fylligare hållet till med strama, uppbackande tanniner samt frisk syra. Det mörkt bärfruktiga är omfamnande men vinet är ändå torrt och avslutar i örtigt hållen stil med lätt gräsiga inslag, så typiskt för druvan. Här har vi en box som lyfter sig ett snäpp från mängden vilket innebär högsta betyg!
Matchningen
En rätt maxad med smaker kräver ett vin som kan hantera bombardemanget av intryck och Nederburgs The Winemasters är som gjord för uppdraget och ser till att det blir både harmoniskt och träffsäkert. Inte minst är chorizosmöret länken mellan vin och rätten som får det att glänsa lite extra!