Ett värdigt vin från André Lurton, Sauvignon Blanc

ALurton boxndré Lurton har betytt oerhört mycket för Bordeaux och inte minst anses han ha revolutionerat tillverkningen av vit Bordeaux. När han 1956 tog över f
amiljeföretaget lät han genomföra förändringar i tllverkningen som påverkade inte bara stilen på vinerna, utan som också avsevärt förbättrade kvaliteten. Med stor innovation och uppfinningsrikedom genomfördes exempelvis en temperaturkontrollerad jäsning för att ge vinet mer fruktighet och fräschör. Senaste nyheten från producenten är André Lurton Sauvignon Blanc på box, vilket också är det första vita vinet på box från Bordeaux.

Andre Lurton Sauvignon Blanc, 2014, 280 kr art.nr 70146

Ett ”levande” och ursprungstydligt vin från den anrika producenten André Lurton, med blommiga inslag i kombination med fläder, krusbär, rabarber, äpple, citrus och svartvinbärsblad. Det är ett seriöst gjort vin som bjuder på fräschör och ren frukt med att lätt kryddigt anslag. 87 poäng, Superfynd!

Tillverkning

Bordeauxdruvorna till detta ambitiösa boxvin har noggrant valts ut av André Lurtons skickliga vinmakare. De skördas vid perfekt mognad och efter en kort urlakning av skalen pressas musten försiktigt för att bevara de delikata aromerna av druvan Sauvignon Blanc. Den omsorgsfullt temperaturkontrollerade jäsningen pågår under 10 dagar och i de rostfria ståltankarna lagras sedan vinet tillsammans med jästfällningen. Kontakten mellan jästen och vinet skapar ytterligare komplexitet och elegans till vinet.