Janåke, Grundare av janake wine group, berättar om det nya vinet Menada 2016

Janåke Johansson, huvudägare och grundare av janake wine group, berättar här med sina egna ord om den bulgariska vinnyheten – Menada 2016:

MENADA 2016 á 183 kronor artikelnummer 2602-08

”Britt och jag kom till Bulgarien i början av nittiotalet och då var vinnäringen i ett absolut bottenläge på grund av en ofattbart dåligt genomförd privatisering. Plötsligt fann sig stadsbor och fabriksarbetare vara ägare till ibland stora totalt vanvårdade vingårdar och delar i sönderrostade vinanläggningar. När det skulle delas så några tog tom ett bakhjul på en traktor. Nästan allt var i kaos. MEN vi fann även fantastiska optimister. Kunskap fanns men väldigt lite infrastruktur.

Hur som helst gav vi oss i kast med att försöka hjälpa till och lyckades över förväntan. Vårt första lyckade vin på Svenska marknaden blev Vini Sliven. Kanske nån minns det?

Bulgarien är ett urgammalt vinland och under Socialisttiden var vinproduktionen högprioriterad även om kvalitet på druvor inte prioriterades utan hade ett enhetspris. I början av 70-talet var Bulgarien häpnadsväckande mot världens största exportör av buteljerat vin! Man exporterade 300 miljoner flaskor billigt vin till Sovjetunionen och 60-70 miljoner flaskor kvalitetsvin till västvärlden. Sen kom Gorbatjov och perestrojkan och han ville få bukt med alkoholismen och 300 miljoner flaskor till Sovjetunionen ´krympte blixtsnabbt till 50 och vingårdarna övergavs och vinanläggningar förföll.

Men när det såg som mörkast ut kom räddningen i form av utländska investerare som kunde köpa utmärkt vinmark till vrakpriser. Och sakta men säkert reste sig ”Fågel Fenix” upp ur askan igen. Menada ägs exempelvis idag av Marie Brizard och denna producent grundades redan 1901 i Trakien dalen i centrala Bulgarien då som kooperativet Loza, i hjärtat av vilandet. Anläggningen ligger i den lilla byn Elhovo 20 km från staden Stara Zagora. Elhovo har bara 120 invånare men Menada äger 426 hektar vinmark och producerar imponerande 15 miljoner liter vin årligen. Allt man tjänar återinvesteras i vinanläggningen som är helt modern och av internationell standard. Druvorna skördas för hand och består av 60% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc och lika mycket Merlot.
11% har lagrats i 6 månader på franska Barriquer om 225 liter, 10% har lagrats 6 månader i ståltankar med ekstavar av fransk ek och de resterande 79%en på ståltankar.

Resultatet är ett modernt friskt och generöst och väldigt prisvärt vin som jag tror passar den svenska smaken och maten.

Chefsvinmakare är en av Bulgariens mest kända kvinnliga vinmakare Snezhana Mutafchiyska och har den mycket berömde fransmannen Michel Rolland som konsult och rådgivare. Han är annars mest verksam konsult på toppegendomar i Bordeaux.

Ha en fin sommar!
Varma hälsningar – Janåke”