Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Pata Negra Barrel Aged Tempranillo – perfekt vinet till glaserade spareribs!

Pata Negra Barrel Aged Tempranillo – perfekt vinet till glaserade spareribs!

av Boxtoppen maj 12, 2020
maj 12, 2020
411

 

Vissa saker är ’worth the wait’. Som att laga till egna spareribs och duka upp en festmåltid. För har du väl gjort revbensspjällen själv en gång så köper du aldrig mer färdiggjorda. Till köttet serverar vi creamed corn, pimiento de padron, en BBQ-sås och hemslungade pommes. Och vinet i våra glas kommer från Valdepeñas i La Mancha, en region cirka två timmar söder om Madrid,  där tempranillodruvan härskar. Ett vin med mycket karaktär och fyllighet för att kunna hantera alla smakintryck på tallriken.

Recept (serverar 4 personer)

Svårighetsgrad: lätt men tar lite tid

Ingredienser

2 kg spareribs, alltså tunna revbensspjäll

Marinad till revbenen:

1 dl kinesisk soja

5 msk honung

4 msk olivolja

1 msk vinäger, röd helst

1 msk färskriven ingefära

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk torkad chili

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad oregano

Tillbehör

1 kg potatis, jämnstora fasta

1 paket Pimiento de Padron

Creamed Corn

En påse frysta majskorn, ca 400 gram

2 dl grädde

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk finhackad jalapeño eller liknande chili

salt, svartpeppar, smör

Barbecuesås

1 burk bättre konserverade tomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk rödvinsvinäger

3 msk tomatpuré

1 färsk chili med sting

1 msk soja

Salt, svartpeppar, olivolja

Gör så här

Blanda samman marinaden till köttet. Varje revbenssida är på cirka 1 kg och dessa penslar du sedan med glazen. Låt stå i rumstemperatur ett tag. Spara av glazen tills senare.

Gå över till att förbereda tillbehören, majsen och den kryddiga BBQ-såsen. Creamed corn gör du genom att smälta smör i kastrull, lägga i den finhackade vitlöken och chilin som får svettas, inte brännas, och sedan tillsätter du de frysta majskornen. Häll över grädden, salta och låt puttra försiktigt under lock cirka en halvtimme. Sista tio minuterna tar du bort locket så grädden reduceras ner något. Stavmixa väldigt varsamt cirka hälften av majsen och rör sedan samman med resten. Smaka av om ytterligare salt behövs.

BBQ-sås. Finhacka lök, vitlök och chili. Stek upp försiktigt i olivolja. Addera tomatpuré som får fräsa med en stund innan du häller på resten. Om du köpt hela tomater i burk så klipp sönder dessa innan. Låt puttra under lock tills du får en relativt trögflytande sås, ca 30-40 minuter. Smaka av med salt.

Sätt ugnen på 175 C. Ställ in medelstora potatisar som du delat på mitten på en plåt med olja, Salta. Efter cirka 20 minuter lägger du även på pimiento de padron samtidigt som du sänker temperaturen till 150 C. Därefter lägger du dina spareribs på galler och ställer ovanför plåten med grönsakerna så att all god saft droppar ner på dessa. Efter ca 25 minuter vänder du på revbensspjällen och fortsätter lika lång tid innan du sedan vänder tillbaka, penslar med lite glaze och ökar temperaturen till 200 C. har du grilleffekt på din ugn så koppla på denna och kör så i ca 10 minuter eller tills du ser att revbenen har fått den lite brända ytan. Pensla gärna en gång till ett par minuter innan du tar ut dem.

Skär upp spjällen och lägg upp tillsammans med grönsakerna och såserna.

Vinet

2016 Pata Negra Barrel Aged Tempranillo

Artikel 2092, 3000 ml, 13%, 199 kr, 4,5 av p poäng

Här möts vi av en generös doft med vaniljkryddiga och charmigt plommonsyltiga inslag och där en viss mognad kan skönjas. Härligt med viner som inte blott är den senaste och yngsta årgången! Smaken har även den viss mognad i frukten som drar åt plommon och mörka körsbär samtidigt som eken bidrar med vanilj och kryddhylla i klassisk spansk stil. Fräschören säkerställs av ett visst tanninmotstånd plus pigg syra och vinet är torrt, välgjort och framförallt väldigt gott. Väldigt mycket vin för en modest peng!

BBQSpareribsvintips
Tidigare artiklar
Träna hemma med online-PT
Nästa artikel
Masianco skiner i 2019-årgången

LIKNANDE ARTIKLAR

Få till doften av nybakat i bastun med...

Nyhet! Tr3 Apor presenterar bubblor fyllda med passion...

Faulkner & Archer Shiraz Cabernet Sauvignon – nyhet...

Bottega Sicilia – Nordens första e-handel dedikerad det...

Gato Negro Sauvignon Blanc – världens kändaste katt?

Högt betyg till nyheten Ponte Villoni Prosecco DOC

BLT och Pongracz i ett förlustande möte

Douros nya stjärnskott landar i Sverige

Fem generationer av hantverk, hållbarhet och passion –...

PRIDE Riesling Fab & Fruity

FLER RECEPT

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

  • Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk generositet i glasen

ARTIKLAR

  • Få till doften av nybakat i bastun med S:t Eriks Bryggeri

  • Nyhet! Tr3 Apor presenterar bubblor fyllda med passion och lime

  • Bottega Sicilia – Nordens första e-handel dedikerad det sicilianska köket

  • Douros nya stjärnskott landar i Sverige

  • Fem generationer av hantverk, hållbarhet och passion – McManis lanserar Toasted Oak Red Wine!

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Lammracks och Piemonte i magiskt möte

    april 25, 2025
  • 2

    Australiensisk shiraz som ger dig ett leende på läpparna!

    juli 14, 2020
  • 3

    Maze Dark & Complex – australiensiskt rött med svårslagen prislapp!

    juni 20, 2022

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Pietra di Pinot Grigio – så som...

Castelforte Prosecco Extra Dry – som gjort...

Ruffino lanserar vin från den nya appellationsnivån...