Franskt vinföretag tar hjälp av svensk parfymexpert

Visste du att 75-90 procent av smakupplevelsen av vin utgörs av luktsinnet? Den franska vinproducenten Domaines Pierre Chavin har tagit hjälp av den svenska parfymexperten Victor Langer för att få hans tips på hur man kan använda sitt luktsinne när man dricker vin.


Luktsinnet är ett av våra mest kraftfulla sätt att få information om världen runt oss. Dofter kan få oss att känna vällust eller avsmak. De varnar oss för fara, triggar minnen och kan, enligt studier, spela stor roll i vårt val av partner. Kanske är det därför som vi människor i tusentals år har satt stor vikt vid både parfym och vin, två saker som vi framförallt upplever genom vårt luktsinne. Trots att vin- och parfymvärlden har mycket gemensamt möts de sällan. Något som den franska vinproducenten Domaines Pierre Chavin vill ändra på.

– Att smak och doft är starkt förknippat är inget nytt, men genom att använda sig av andra angreppssätt som man gör inom parfymvärlden, kan vi få nya perspektiv på hur ett vin smakar. Det är väldigt spännande, säger Mathilde Boulachin, vd och grundare av Domaines Pierre Chavin.

Vinproducenten, via den svenska importören The Wine Team, har tagit hjälp av en av Sveriges ledande parfymkännare, Victor Langer, som har fått dofta på vinet Domaines Pierre Chavin Côtes de Gascogne Sauvignon Blanc. Syftet med samarbetet är att utforska hur en parfymexpert tar luktsinnet till hjälp för att utforska och uppleva vin.

– När jag doftat på Pierre Chavins vita vin så framträder tydliga toner av fläder och citrus. För mig, som kommer från parfymvärlden, är det här projektet spännande eftersom både vin och parfym handlar om hur dofter samverkar och skapar sinnliga helheter. När en sommelier beskriver ett vin handlar det om att förstå vinets karaktär, doft och smak, och för en parfymexpert fungerar det på ett liknande sätt. Vin kan vara svårt att förstå sig på utan en stor kunskap om druvor och regioner, men genom att fokusera på doften som en egen ingång till vinet flyttas fokus till den sinnliga upplevelsen, säger parfymexperten Victor Langer.

Parfymexperten Victor Langers 5 bästa tips för att få en bättre vinupplevelse:
1) Träna din näsa
Det bästa sättet att träna upp ditt luktsinne är att vara uppmärksam på dofter i din vardag. Alla människor har ungefär samma förutsättningar att öva upp doftminnet – det är bara en fråga om övning och tid. Många aromer som hittas i vin finns ofta att tillgå i din direkta närhet, som citrusfrukter eller kryddor. Öva genom att lukta både på enskilda dofter som är vanligt förekommande i viner, och prova flera viner av samma druva för att lära dig att känna igen likheter och kontraster.
2) Blunda inte
Slut inte ögonen medan du doftar. Det är ett vanligt missförstånd att vi skulle känna mer doft när vi blundar, men ny forskning visar att luktsinnet är mer skärpt om hjärnans syncentrum stimuleras samtidigt.
3) Doftsätt rummet
Ett spännande sätt förstärka en smakupplevelse är att addera omgärdande dofter som kompletterar och förstärker det man äter eller dricker. Det är inte ovanligt att man i haute cuisine använder sig av doftsatt rök eller torris vid bordet för att förstärka sinnesintrycken under måltiden. Ett lekfullt sätt att laborera med detta vore exempelvis att doftsätta rummet man befinner sig i när du dricker ett vin. Exempelvis kan blommig doft göra dig mer uppmärksam på de blommiga nyanserna i det du dricker.
4) Res i doftvärlden
I en tid då resemöjlighter är starkt begränsade kan vin vara ett sätt att utforska världen hemifrån. Precis som med parfymer kan ett vins terroir, druvsort och geografiska ursprung vara ett sätt att utforska olika regioner och länder, utan att resa dit. Genom att lära sig mer om ett vins unika egenskaper lär man sig något om platsen det kommer ifrån.
5) Dofta först, smaka sen
När du doftar på ett vin bör du hälla upp en liten mängd i ett passande vinglas, gärna av större modell. Syresätt vinet genom att snurra det längs glasets insida. Detta samlar vinets arom i kupan. Stick näsan djupt ned i glaset och andas in. Drick sedan en liten mängd vin som du låter gå runt i hela munnen. Var uppmärksam på relationen mellan den doft du kände i glaset och den smak du nu känner på tungan. Om det känns svårt att hitta exakta referenser, försök att beskriva känslan av vinet: är det krispigt/fylligt, strävt/mjukt, sött/friskt?

Om vinet som Victor testade
Pierre Chavin Sauvignon Blanc Côtes kommer från området kring staden Auch, som ligger mellan Toulouse och Bordeaux i södra Frankrike. Där har man gjort vin ända sedan romarrikets dagar, och det är det mjukt böljande landskapet som ger vinerna deras unika stil.

Boxtoppen om Pierre Chavin Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne
(Art nr: 4108 Pris: 219 kr)
Skönt aromatiskt doftspektrum med sauvignon blanc-druvans karaktärsdrag i spetsen, inte minst krusbären, men i en rätt subtil stil då colombard och gros manseng skänker mer fruktdriv med persika och saftiga päron. Ungdomlig charm i den fint kryddiga smaken där syran är livlig och fruktsyran nästan spritsig på tungspetsen. Avslutar rent, snyggt och förtjänstfullt torrt i citruspigg anda och med solmogna persikor som följer med hela vägen. En given sommarbox.
Betyg: 4,5/5 poäng