Ny Rättvisemärkt Bag-in-Box från Sydafrika på Systembolaget 1 december

Pieter Carstens representerar en ny generation vinmakare I Sydafrika. En generation som hellre ser framåt än bakåt, uppväxta mitt i förändringens tid vill de driva en utveckling där respekten för människa och natur är såväl självklar som nödvändig


Pieter Carstens representerar en ny generation vinmakare I Sydafrika. En generation som hellre ser framåt än bakåt, uppväxta mitt i förändringens tid vill de driva en utveckling där respekten för människa och natur är såväl självklar som nödvändig.

Pieter har tillsammans med Willie Dreyer utvecklat Leeuwenkuil Family Vineyards till en betydande producent i Sydafrika. De producerar allt från bulkvin till toppviner med högt internationellt anseende. När han nu sätter sin signatur på detta vin är det med intentionen att spegla det Cape Wineland som han älskar. Med mottot ”sun-loving grapes for fun-loving people” har han skapat ett vin som kan tas med en klackspark, men även njutas till en god måltid. Pieter är en erkänt duktig kock och söker alltid efter balans i sina viner så att de ska kunna kombineras med smakerna i en välkomponerad maträtt.

Druvorna kommer uteslutande från vingårdar som certifierats av IMO Fair for Life. Förutom att säkerställa farmarbetarnas rättigheter går också en premie tillbaka baserad på försäljningen på Systembolaget. Premien tillfaller arbetarna direkt, som de gemensamt beslutar användningen av. Det kan vara att bygga dagis, skolor eller annat som förbättrar livskvaliteten för de som arbetar längst ner i värdekedjan. Rättvis handel är ett osvikligt sätt att åstadkomma detta, och att föra människor närmare varandra som alla arbetar tillsammans för att producera ett gott vin. Det är den första produkten från Leeuwenkuil med certifieringen.

Vinet är gjort på 60% cabernet sauvignon och 40% shiraz från Western Cape och har lagrats 4 mån på franska ekfat.

Pieter Carstens Cabernet Sauvignon Shiraz 2017
300ml, nr 2118-08, 239 kr