Ingredienser
1 nät blåmusslor
2 schalottenlök
0,5 gram saffran
1 tsk rökt paprikapulver
2 vitlöksklyftor
En knippa bladpersilja
2 tomater
Drygt 2 dl vitt vin
En bit röd chili
Salt, svartpeppar, olivolja
Tillbehör
Bröd
Så här gör du
Börja med att putsa musslorna och avlägsna de som inte stänger sig när du knackar på dem. Hacka upp löken och fräs upp i generöst med olja. Låt den inte ta färg, bara bli blank innan du adderar vitlöken för en kort stund. Fortsätt med hackade tomater, chili, bladpersilja, saffran, paprikapulver och vitt vin som får puttra samman några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Stavmixa fonden slät.
Hetta upp olivolja i en djup gryta och addera musslorna. Låt fräsa under lock en stund och häll sedan på den släta såsen. Låt puttra samman ett par minuter. Släng de musslor som inte öppnar sig. Servera med ett gott bröd till, gärna surdeg.
Vin
2021 Ostras Pedrín Organic Verdejo, Spanien
artikel 5152, 3000 ml, 13%, 239 kr, sötma 0,3 g/100 ml, 4,5 av 5 poäng
Spanien är onekligen ett fantastiskt vinland och hem för många unika druvsorter, verdejo inte minst. Druvan har sitt ursprung i Rueda, en vinregion i Castilla y León som brer ut sig nordväst om Madrid. Här får vi ett fint exempel på druvans aromatik där mogna men svala stenfrukter möter galiamelon, grillad citron, limezest och ett pikant inslag av grön banan. I gommen får vi ett smakrikt vin i citrusstramt torr och aptitretande stil med pigg syra, gröna stenfrukter, melon och örtiga anslag. Eftersmaken är ren och frisk och den lilla citrusskalbeskan skänker vinet en sval spänst. Det är onekligen en känsla av buteljerad sommar vi har i våra glas, denna högst charmiga och prisvärda verdejo som visar upp Spaniens druvmångfald!
Matchningen
Här får vi maxad medelhavskänsla med ett ungt fruktigt och aromatiskt vitt som möter de saffransdoftande musslorna. Matchningen är mitt i prick där vinet hanterar det karaktärsfulla saffransinslaget men även de rökiga paprikatonerna och den syrliga tomaten. Tillsammans blir det både läskande och balanserande.