Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Ny undersökning: Här är vi bäst på att grilla i Sverige

Ny undersökning: Här är vi bäst på att grilla i Sverige

av Boxtoppen maj 20, 2024
maj 20, 2024
189

När dagarna blir längre och temperaturen stiger grillar var tredje svensk minst en gång i veckan enligt en ny Sifo-undersökning på uppdrag av HelloFresh. Bäst på att grilla visar sig de svenska männen och göteborgarna vara – i alla fall enligt dem själva. Sju av tio medger dock att de vill bli bättre på vissa moment i grillningen. HelloFresh matexpert delar sina bästa råd för att lyckas med årets grillmiddagar.

Med varmare väder plockar svenskarna fram grillen. En ny Sifo-undersökning från HelloFresh och Verian visar att var tredje svensk (33%) grillar så mycket som en till fler gånger i veckan under våren och sommaren. Allra mest grillas det i Västsverige, där nära hälften (46%) bjuder på grillat varje vecka.

– Efter en lång vinter är det tydligt att svenskarna vill passa på att laga mat utomhus. Äntligen kan vi flytta ut matlagningen till trädgården, balkongen eller parken och tillsammans med familj och vänner laga en riktigt god måltid, säger Sofia Fattori, matexpert på HelloFresh.

Trots att kvinnor och män grillar i nästan lika stor utsträckning har männen bättre självförtroende vid grillen. Fyra av tio (43%) män anser sig vara mycket eller ganska bra på att grilla, jämfört med var fjärde (26%) kvinna. Bäst på att grilla i Sverige enligt dem själva är dock göteborgarna (43%), som bedömer sig själva som bra eller mycket bra, tätt följt av norrlänningarna (40%).

Topplista: Bäst på att grilla i Sverige – enligt dem själva

  1. Göteborgsområdet
  2. Norra Sverige
  3. Malmöområdet
  4. Sydsverige
  5. Stockholmsområdet

Svenskarnas förbättringsområden vid grillen

Grillningen kommer dock inte utan svårigheter. Sju av tio (71%) medger att de skulle vilja bli bättre på något moment vid grillen. Fyra av tio (39%) vill lära sig att tillaga maten till perfektion och var fjärde (25%) behöver jobba på att få alla komponenter färdiglagade samtidigt. Andra förbättringsområden som svenskarna uppger är att vänta tills grillen får bra glöd (21%) följt av att våga testa nya recept (19%) och undvika bränd mat (14%).

– En bra grillare ser också till att grilla rätt mängd mat för att undvika matsvinn. Som en tumregel kan du tänka att en portion mat bör vara mellan 400 och 700 gram totalt. Sedan beror det på vilken sorts mat som serveras som avgör hur stor del som bör vara kött. Det räcker till exempel ofta med 150 gram kött om du serverar sallad och potatis vid sidan av, säger Sofia Fattori.

För att hjälpa svenskarna med dessa områden delar Sofia Fattori matexpert på HelloFresh sina bästa råd.

Fem tips för en lyckad grillning

  • Grilla till perfektion: Nyckeln till en perfekt tillagning är planering. Eftersom olika typer av kött och grönsaker kräver olika typer av tillvägagångssätt är det bra att undersöka innan vilken grillteknik du ska använda dig av, hur varm grillen behöver vara och vilken temperatur köttet ska ha när det är perfekt. Var inte rädd för att använda en termometer för att få till den perfekta stekgraden.
  • Få klart maten samtidigt: Grönsaker behöver ofta längre grilltid än kött. Lägg därför på grönsakerna ca 10 minuter innan köttet. Grillar du däremot kyckling ska du lägga på det först och sedan grönsakerna. Grillar du istället mer späda grönsaker som tomat eller champinjon, ska du lägga på dem efter köttet.
  • Tålamod och bra glöd: Det är inte förrän kolen eller briketterna glöder och är täckta av en ljusgrå aska som det är dags att börja grilla. Starta med elden och förbered maten därefter för att maximera tiden. Det krävs en gnutta tålamod!
  • Undvik bränd mat – rengör grillen: Se till att grillen är rengjord innan du börjar grilla och undvik en temperatur över 200 grader. En riktlinje för att undvika att bränna maten är att hålla en temperatur mellan 150-200 grader.
  • Tänk på portionsstorlek – undvik matsvinn: En bra riktlinje för en portion mat är att den ska väga mellan 400 och 700 gram. Vad för typ av mat du serverar avgör hur stor del som bör vara kött. Ofta räcker det med 150 gram kött om du serverar sallad och potatis vid sidan av.

Grilla med HelloFresh

Letar du efter inspiration till våren och sommarens grillmiddagar? Varje vecka under perioden v.25 till v.31 erbjuder HelloFresh recept anpassade för att grilla. Samla vänner och familj och upptäck allt från marinerad rumpstek med bakade rosmarinspommes och haricots verts till stekt lax med honung- och senapsdressing och panzanellasallad med spröd bacon. Smaklig måltid!

Tidigare artiklar
Sommarnyhet – Étage Sauvignon Blanc
Nästa artikel
Chill Out Terre Siciliane och king prawns sallad

LIKNANDE ARTIKLAR

Full pott till Laroche L Chardonnay Organic 2024

Domaine Laroche presenterar den nya årgången 2024 av...

Nyhet – Bouchard Pinot Noir på box

La Pantera Smoked Pineapple – ny rökig rom...

Tallink Silja Line bjuder in till Bubble Cruise

Jägermeister Orange nu i Sverige

19 Crimes väcker Frankensteins monster till liv

Psykologin bakom överraskningar: Varför vi ständigt återvänder till...

Welmoed Chenin Blanc i ny årgång och design

Alain Jaume utsedd till Årets Producent i Guide...

FLER RECEPT

  • Thaisoppa med vannameiräkor och attraherande pinot grigio

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

ARTIKLAR

  • Full pott till Laroche L Chardonnay Organic 2024

  • Domaine Laroche presenterar den nya årgången 2024 av sitt klassiska vin L Chablis – nu under nytt namn: Laroche Chablis

  • Nyhet – Bouchard Pinot Noir på box

  • La Pantera Smoked Pineapple – ny rökig rom på Systembolaget

  • Tallink Silja Line bjuder in till Bubble Cruise

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Nu kommer Sveriges första pantbara vinförpackningar

    juli 5, 2021
  • 2

    Toppbetyg till Vento’z Alvarinho på tvålitersbox!

    november 8, 2021
  • 3

    Chateau Ste Michelle Chardonnay – högsta betyg tredje årgången i rad!

    december 5, 2022

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Drostdy Hof vill ge en kvinnlig talang...

Janssons frestelse och amarone

Rieslingnyhet på box från Österrikes Markus Huber