Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Pizza al tonno – som gjord för Soave!

Pizza al tonno – som gjord för Soave!

av Boxtoppen augusti 24, 2020
augusti 24, 2020
708

Hemligheten i en bra pizza sitter i detaljerna. Som en riktigt bra deg, en tomatsås med såväl syra som sötma, toppning och såklart en mozzarella av rang. Och så använder du givetvis färska örter och inte torkade.

Recept

Ingredienser för 2 pizzor

Deg
1 pkt jäst
6 dl mjöl, mixa durum och manitoba cream
2,5 dl vatten
salt, olivolja

Tomatsås
1 burk konserverade tomater av bättre klass
en skvätt vitt vin (det du kommer dricka)
olivolja
färsk oregano
röd chili
salt, peppar

Toppning
2 burkar tonfisk i olja av bättre sort
1 rödlök
2 tsk små kapris
250-300 gram mozzarella, vi valde Zetas ekologiska
färsk oregano

Gör så här

Börja med att sätta degen. Knepet för att få den lite sådär lagom seg och för att kunna få botten tunn är att arbeta med durumvete. Vi blandar ungefär hälften durum med manitoba cream som har en suverän jäseffekt och gör sig perfekt till pizza. Ta nästan ett helt paket jäst när du blandar ut med fingervarmt vatten, salt och två-tre matskedar olivolja för då får degen en boost och jäser snabbare. Rör i mjölet och tillsätt eventuellt mer om så behövs. Låt vila med handduk över.

Börja göra tomatsåsen. Koka upp tomatburken med olivolja, snåla inte, salt, peppar och riv ner en näve oregano. Hacka även ner en bit chili för extra smak och dutta i lite av Soavevinet för fin syra. Låt puttra samman under 30-40 minuter under lock och tills du har en reducerad bas som inte är rinnig.

Toppningen kräver lite förberedelse för att du inte ska råka ut för en degig pizza. Låt mozzarella rinna av ordentligt och skiva upp den i slantar som du lägger på hushållspapper. Vänd slantarna så bägge sidor förlorar vätska. Skiva löken och bryt ut till ringar. Skiva inte för tunt. Öppna tonfisken och låt rinna av. Lägg på hushållspapper. Detsamma gör du med kaprisen.

Sätt ugnen på 250 C. Börja knåda ut två pizzabottnar när du ser att degen lyft rejält. De brukar vara redo efter cirka en timmes jäsning. Självklart kan du förbereda detta i förväg och låta jäsa långsamt också. Mjöla arbetsytan och jobba ut pizzan med händerna, kavla inte. Det gör inget om pizzorna inte blir perfekt runda. Spara en något tjockare kant på pizzorna. Lägg på mjölad plåt och bre på din tomatsås. Lägg på lök och mozzarella, toppa med tonfisken och kapris. Ställ överst i ugnen och använd varmluftsfunktionen. Pizzan behöver cirka 7 minuter och håll koll den sista tiden så den inte bränns även om kanterna gärna får vara lite sotade.

Låt vila ett par minuter när du tar ut den. Strö över oregano och börja dela första pizzan medan den andra åker in i ugnen.

Vinet

2019 Corte Giacobbe, Dal Cero, Soave, Italien

artikel nummer 6457, 2000 ml, 249 kr, 5 poäng (full pott!)
Slank och härligt uppfriskande Soave med päronsplitt, apelsinskal, mandel och vita blommor i frisk, aptitretande stil med färska päron, citrus och bra längd. Riktigt fin och seriös box på härliga garganega-druvan som växer sydöst om Gardasjön!

Vinet & pizzan
Skaldjur och fisk är som gjorda för Soave, det är vi nog flera som upptäckt, men just till tonfiskpizzan är den snudd på oöverträffad! Inte minst så älskar vinet sältan, tomaterna och ostens fetma och fruktigheten i vinet upplevs sötare fast vinet är knastertorrt. Allt blir så fräscht tillsammans och man vill ta stora klunkar av det svala vinet för kombinationen är oemotståndlig!

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>

Boxpizzavin
Tidigare artiklar
Ekologisk Barbaresco till mycket sympatiskt pris!
Nästa artikel
Hur klimatsmart är vin på PET?

LIKNANDE ARTIKLAR

Piemonte i glaset till krispig kyckling, krämig risotto...

Hur man snabbt gör vin hemma till en...

Julens nyhet – Nu lanseras Berså Vinglögg

Tania har fått ny kostym

Högt betyg till ”nyheten” Salt & Pepper Double...

Högt betyg till Amarone A Alpha Zeta

Ny årgång av Terre de Mistral Reserve Côtes...

Nyhet – Guilty Grapes

Salt & Pepper – succén nu även på...

Nyhet på Systembolaget: Mucho Más Organic Syrah på...

FLER RECEPT

  • Thaisoppa med vannameiräkor och attraherande pinot grigio

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

ARTIKLAR

  • Hur man snabbt gör vin hemma till en fest med vänner

  • Julens nyhet – Nu lanseras Berså Vinglögg

  • Tania har fått ny kostym

  • Nyhet – Guilty Grapes

  • Salt & Pepper – succén nu även på box

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Dominio Alto – klassisk Rioja till svårslaget pris!

    maj 10, 2021
  • 2

    Tommy Körberg lanserar två viner på Systembolaget – ”Livet är för kort för att dricka dåligt vin”

    april 9, 2018
  • 3

    Fontanafredda Piemonte Barbera Nebbiolo 2024 – Ett stolt och imponerande boxvin

    oktober 28, 2025

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Alain Jaume utsedd till Årets Producent i...

Crazy Cat-serien har fått tillökning i form...

Anton Hyséns vinetikett börjar ta form