Hur klimatsmart är vin på PET?

Nyligen genomförde Systembolaget en undersökning* kring svenska konsumenters uppfattningar och kunskap kring olika förpackningar. Undersökningen visade att det är få som känner till vilken förpackning som är bäst för miljö och klimat. Tre av fyra tror att glasflaskan är den mest klimatsmarta förpackningen för vin och att glasflaska alltid är bättre än aluminiumburk för öl. Stämmer detta? Vad tror du?


När man köper vin på Systembolaget är det mest avgörande valet ur ett hållbarhetsperspektiv vilken förpackning man väljer. Förpackningar står nämligen för en tredjedel av Systembolagets totala klimatpåverkan och är ett område där vi alla kan göra stor skillnad. Systembolaget kan påverka vad som köps in, Enjoy Wine & Spirits kan som leverantör påverka sina producenter och man kan som konsument påverka genom vilka produkter man köper.

De mest klimatsmarta förpackningarna är:

För vin 75 cl-1 liter:
1. Pappförpackning
2. PET-flaska

För öl:
1. Returglasflaska
2. Burk

Den vanligaste och mest populära förpackningen för vin som säljs i Sverige är den tunga glasflaskan utan pant. Tyvärr är det även just denna flaska som är absolut sämst för klimat och miljö. En tung glasflaska slukar mest energi vid tillverkningen och väger mer vilket gör att alla transporter påverkas negativt.

En PET-flaska däremot kräver betydligt mindre energi vid tillverkning och går enkelt att återvinna, dessutom är vi i Sverige bland de bästa i världen på att panta vilket gör att hela 82 % av PET-flaskorna återvinns. PET-flaskan väger även mindre vilket påverkar transporterna som blir mer klimatsmarta. En annan positiv aspekt är att flaskan dessutom inte går sönder vid transport.

Den stora utmaningen vi står inför nu är vår attityd till vinförpackningar. Vi är väldigt fästa vid glasflaskan och många förknippar andra förpackningsalternativ med sämre kvalitet på innehållet. Men så är det bevisligen inte längre. Tänk bara på den framgång och kvalitetsresa som Bag-in-box haft i Sverige. Så valet är ditt. Vad är viktigt när du köper en flaska vin, givet att du tycker om innehållet förstås. Kanske kan vi över tid omvärdera vår vana och norm att buteljera och konsumera vin på glasflaska när det är bevisat att PET fungerar utmärkt både för kvalitet, smak och en hållbar framtid.

Den 1 september lanseras Calvet Fitou på PET-flaska. Ett rött vin på de populära druvorna grenache, syrah och carignan från en av Frankrikes äldsta vinregioner. Vinkooperativet Mont Tauch är välkänd för sina Fitou-viner som denna gång lanseras i en klimatsmart förpackning.

Calvet Fitou | Årgång: 2018 | Ursprung: Frankrike, Languedoc-Roussillon, Fitou |
Druva: Syrah 48 %, Grenache 28 %, Carignan 24 % | Alkoholhalt: 14 % |
Storlek/förpackning: Flaska 750 ml | Art. nr: 2550 | Pris: 99 kr (+ pant)|
Lansering: 1 september| Sortiment: Fast |

*Källa: Systembolaget / Undersökning webbintervjuer Kantar Sifo, 23-30 maj 2019, 1000 respondenter i åldrarna 20-84 år som handlar på Systembolaget.