Attila Juhász och hans bror grundade 1996 vinhuset Juhász med ett stort småbruk om ca 1,5 hektar. I början på 2000-talet utökades vingården med nästan 10 hektar nyplanterade vinstockar och ett nytt, modernt vineri byggdes i källaren på Kőlyuktető i regionen Eger. Sedan dess har det bara rullat på för familjen och 2018 tog andra generationen över i Ádám Juhász. Samma år överläts även vingårdens nya tillverkningsanläggning, med en del av landets mest avancerade teknologi. Idag producerar bröderna Juhász vin av frukten från deras, nästan 350 hektar stora, vinmarker.
Familjeföretaget har under åren kammat hem flertalet medaljer, såväl i Ungern som internationellt, och man är idag ett mycket respekterat företag i hemlandet. Idag har vi provat deras mousserande Euphoria Brut, vilket byggs på en blend av müller-thurgau och chardonnay som efter en andra fermentering i trycktank butejeras.
Boxtoppen om Euphoria Brut
För den som är på jakt efter ett schysst bubbel som levererar utan att kosta skjortan, så är detta ett mycket bra alternativ. De gulnotade stenfrukterna förenas i en arombild av solmogna gråpäron, saftiga gula plommon och gröna äpplen, lierade av aromatiskt tonad fläder och fräscha citrusvindar. I smak påkallar en ungdomlig närvaro uppmärksamheten tillsammans med en livfullt balanserad mousse. Stenfruktigheten fortsätter på det inslagna spåret med sina kryddiga undertoner och finstämda drag av krita och kvitten som adderar en friskhet till upplevelsen, vilken avslutas behagligt torrt. Ett läckert vin till ett överkomligt pris!
Poäng: 4 av 5

Euphoria Brut serveras gärna svalt som aperitif men kommer också finna sin partner i lättsammare anrättningar av fisk och skaldjur, eller varför inte en fräsch vårsallad med mozzarella och salami. Sedan den första mars förra året finner man vinet på det Systembolagets fasta sortiment med artikelnummer 1971 (750 ml, 11%) till priset om 89 kr. Hitta vinet på ditt närmsta Systembolag HÄR