Castellani-familjen hör till de större markägarna i Toscana men så har de också verkat i regionen sedan tidigt 1900-tal. Och trots storleken så är det en stolt producent som värnar om marken och rankorna, något som yttrar sig i ett biodynamiskt närmande och undvikandet av kemiska bekämpningsmedel. Villa Puccini är familjen Castellanis hyllning till traktens store son, kompositören Giacomo Puccini.
Nu är en italiensk ikon är tillbaka med lanseringen av Villa Puccini Chianti DOCG – i samma flaska som på 1970-talet kom att pryda varenda pizzeria och många hem i Sverige. 100 procent sangiovese bygger upp detta vin,
Villa Puccini Chianti 2022
Toscana / Italien / Castellani Spa / 750 / 70095 / 119 kr / 5/5 – full pott!
Vinet öppnar upp med en symfoni av karamelliserade körsbär som dansar i harmoni med inslag av torkade örter, där salvia och lavendel tar täten. En elegant violblommighet smyger sig fram tillsammans med nyanser av björnbär, läder och en antydan av mörk choklad, som skapar en förförisk komposition med en läcker kryddspets.
En rödbärig ljus syrlighet vävs samman med friska vindar av apelsinzest, vilket skapar transparens och fräschör som kompletterar fatinslagen och de lättuggade tanninerna och skapar en välstrukturerad helhet.
Det här är ett vin som man gärna tar stora klunkar av, och det passar utmärkt ihop med klassiker såsom pizza eller varför inte en spaghetti bolognese. Ett perfekt sällskap för både vardagsnjutning och fest.
Visste du att;
- Bastflaskan omnämns för första gången i Giovanni Boccaccios berömda Decamerone, som skrevs år 1350.
- På italienska kallas den rundade bastflaskan för ”fiasco”. Det är ett märkligt ord som har samma betydelse som vårt fiasko
- Under 1900-talets första decennier sysselsatte fiascotillverkningen fler än 1 000 glasblåsare i Toscana och man uppskattar antalet bastvävare till 30 000
- 1965 bestämdes att Chiantiviner måste buteljeras på ”il fiasco”, en lag som kom att gälla under många år.