Svenska vineriet, Nordic Sea Winery, satsar på Östersjön

Årets bidrag till projekt för att främja havsmiljön i Östersjön = 37 000 kr

För andra året i rad har Nordic Sea Winery i Simrishamn genomfört en konstauktion till förmån för havsmiljön i Östersjön. Tack vare auktionen skänker man i år 37 000 kronor, jämfört med 24 000 kronor år 2015, till Marint Centrum för genomförande av aktiviteter som spökgarnsdraggning, strandstädning samt seminarium. Konstverken består av ekfat som tidigare lagrat vin i vineriet som lokala konstnärer på Österlen skapat konst av. 

I havet utanför Österlen finns skräp och tappad fiskeutrustning. Dessa gör stor skada för havsmiljön och påverkar både miljö och fiskenäringen. Oenoforosgruppen med Nordic Sea Winery möjliggör nu en rad viktiga aktiviteter under temat ”Hjälp oss städa Östersjön”.

Madeleine Lundin från Marint Centrum i Simrishamn är glad att få förtroendet att förvalta resultatet även i år.

Marint centrum har arbetat med problematiken med marint avfall och spökgarn i flera år. Våra kartläggningar av spökgarn visar att problemet är mycket mer utbrett än man tidigare trott. Tack vare bidraget kan vi skapa en kraftfull insats både vad gäller att rensa havet, men också att sprida kunskap om problemets orsaker och framför allt lösningar. Ju fler människor som blir insatta i dessa frågor, desto snabbare får vi till en varaktig förändring och en bättre miljö i Östersjön.

Nordic Sea Winery i Simrishamn är en av Europas mest moderna vinanläggningar, här produceras flera av Systembolagets mest kända viner, däribland Mauro, Il Conte och Raccolto. Vinet transporteras som råvara till Nordic Sea Winery där det blandas, buteljeras och tappas på box. Denna hantering innebär stora miljövinster genom minskade transporter genom Europa.