Nu i januari har vi årets fattigaste månad och 2023 är det värre än på länge med höga räntor och energikostnader tillsammans med stigande inflation. Därför sjösätter Zeta konceptet ”Smart Vardagsmat” på deras hemsida, i sociala medier samt i butik genom bland annat en 12-sidig broschyr. Konceptet innebär massor av lättlagade, plånboksvänliga och på flera plan hållbara recept. Det fina i sammanhanget är att de inte behöver uppfinna detta upplägg. Det är så här man lagat mat i generationer i Italien och i andra medelhavsländer. Att laga mat som en Nonna (mormor), säger italienarna, det vill säga att ta vara på råvarans smak och kvalitet, att hålla nere kostnaderna bland annat genom att använda de råvaror som är i säsong, till exempel mycket bönor och rotfrukter under vintern. Att använda det som blir över, att aldrig slänga mat, är självklart för varje Nonna. ”Resterna” blev nya smakupplevelser i en pasta eller gryta.
Zetas grundare Fernando Di Luca minns sin enkla barndom i den lilla staden Fano, strax söder om Rimini i regionen Marche på den italienska östkusten.
– Vi var inte rika men ändå åt vi allt, berättar Fernando. Mamma Theresa var fantastisk i köket, hon älskade att laga mat. Kött åt vi ytterst sällan men pasta nästan varje dag, gärna med tomatsås. Bönor och andra baljväxter var vanlig förekommande precis som zucchini, broccoli och blomkål beroende på säsong. Fano är en kuststad så det blev en hel del fisk och skaldjur. Idag kan det uppfattas som lyxigt men då var det billigt. Tillgången var stor, haven var ännu inte lika utfiskade som idag.
Förutom alla goda recept så delar de med sig av tips på hur man med små men enkla medel kan ta vara på hela råvaran, tillvarata de allra sista smakerna ur pestoburken eller förvandla gårdagens rester till helt nya smaker.
Här är några exempel.
Visste du att du kan använda spadet från kikärtorna för att göra maränger?
Maränger på kikärtsspad | Recept – Zeta
Välj grönsaker i säsong när du handlar. De är oftast färskast och mest prisvärda.
Fräst kål med italienska smaker och kycklingspett | Recept – Zeta
Perfekta vardagsrätter när du har överbliven pasta från dagen innan.
Pastagratäng med tomat, broccoli och pancetta | Recept – Zeta
Använd extra mycket grönsaker och kikärtor i din Bolognese. Minska på köttet och få härlig och mustig smak. Passar hela familjen.
Pasta Maccaronetti Bolognese | Recept – Zeta
Om du inte använder allt i pesto- eller tapenadburken, fyll på med olja så håller den sig fräsch i kylskåpet längre.
Laga nya rätter av dina rester av risotto och pasta
Arancini – Friterad risottoboll | Recept – Zeta
Få fler tips och recept för smartare vardagsmat
Smart Vardagsmat – Zeta