En av årets största lanseringar på Systembolaget kommer från Sydafrika och producenten Leeuwenkuil [Löwenkuil]. Lion ́s Lair (art.nr: 2006) är en medelfyllig och fruktig bag-in-box där druvorna främst kommer från Swartland – Sydafrikas just nu trendigaste område för vinproduktion. Vinet består av en härlig blend av shiraz, cinsault, mourvèdre och grenache som tillsammans skapar smaktoner av mogna, mörka bär, torkade örter, svartpeppar, ekfat och choklad. Lion ́s Lair lanserades i samtliga Systembolag den 1 december för 229 kr.
”The brand name that we use in Sweden; Lion´s Lair, is a direct translation of the name Leeuwenkuil, which means the final resting place of the proud mountain lion”.
Pieter Carstens, Chief Winemaker
Se hela intervjun med Pieter Carstens här!
Leeuwenkuil grundades 1705 av Arij van Wijk som planterade de första vinstockarna. Egendomen hade fram tills dess hetat Schinderkuijl och är daterat till 1693. 1851 tog familjen Dreyer över och har ägt och drivit vingården sedan dess, nu under Willie Dreyer. Willie Dreyer har återskapat Leeuwenkuil som det var år 1705 och har vårdat dess historiska arkitektur. Idag omfattar vingården 1070 hektar och det odlas druvor som pinotage, shiraz och chenin blanc, men även exempelvis marsanne, mourvèdre, roussanne, cinsault och grenache. Under 2015 har Systembolaget lanserat exklusiva varianter av både marsanne och cinsault.
Även om Leeuwenkuil inte är certifierade som ekologiska, så arbetar man ekologiskt i vingården. Man tror starkt på att odla jorden på ett hållbart sätt inte bara för deras egen skull utan även för kommande generationer. Vinet innehåller varken ägg eller mjölkprodukter vilket gör att det är ett utmärkt alternativ för veganer.
Ytterligare information om vinet:
Doft: Fruktig doft med inslag av mörka bär, fat, örter, lagerblad och choklad.
Smak: Medelfylligt, smakrikt, fruktigt vin med inslag av mogna, mörka bär, torkade örter, svartpeppar, ekfat och choklad.
Tillverkning: 45% av vinet har lagrats under 12 månader med franska ekstavar, 25% av vinet har lagrats under 12 månader i franska ekfat 5000L där 40% var 2 år gamla, 20% 3 år gamla, 20% 4 år gamla och 20% 5 år gamla. Resten av vinet har lagrats i ståltank fram till buteljering.