Prisade Alambre Moscatel de Setúbal i ny årgång!

Alambre Moscatel de Setúbal, som finns på halvflaska i Systembolagets ordinarie sortiment, kommer nu i nya hyllade årgången 2012. Nyligen förärades Alambre 90 poäng av en av världens bästa sommelierer, Andreas Larsson, i en blindprovning av portugisiska viner.


Innan jäsningen av de handskördade druvorna är klar stoppas den med hjälp av druvsprit för att behålla men del av sötman. Vinet vilar med skalkontakt i flera månader för att öka komplexiteten och slutlagringen sker under fem år på gamla ekfat. Slutresultatet är ett mycket komplext och smakrikt dessertvin med en alkoholhalt på 17,5% och en restsockerhalt på 126 gram per liter. På flaska utvecklas inte vinet med ytterligare lagring, men en öppnad flaska går att spara i månader om den förvaras i kylskåp.

Alambre Moscatel de Setúbal har stor, aromatisk doft med mognadstoner och inslag av torkad frukt, nötter och apelsinskal. Smaken är mycket söt och fyllig med nyanser av torkade aprikoser, crème caramel, nötter och apelsinskal.Vinet passar till desserter av alla slag, gärna med inslag av frukt, choklad eller nötter.

Gott också på egen hand eller som avslutning på måltiden. I Portugal serveras det ofta som apéritif med en isbit i glaset, eller som ingrediens i drinkar.

Nr 8117, Alambre Moscatel de Setúbal 2012, 37,5 cl, 69 kr