Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Caesarsallad med räkor och krispiga krutonger till läcker sauvignon blanc

Caesarsallad med räkor och krispiga krutonger till läcker sauvignon blanc

av Boxtoppen maj 28, 2024
maj 28, 2024
148

Caesarsallad med räkor: Ingenting säger sommartid som en klassisk Caesarsallad. Ursprunget lär härstamma från en italiensk/mexikansk invandrare till USA – Caesar Cardini – den fjärde juli 1924 när han tvingades improvisera en matig sallad till gästerna på hans restaurang. Vad som är det riktiga originalreceptet låter vi vara osagt, men variationerna på salladen finns det gott om. Här gör vi vår caesar med färska räkor istället för kyckling.

Caesarsallad med räkor

Caesarsallad med räkor och krispiga krutonger till läcker sauvignon blanc

Ingredienser för fyra personer
2 romansallad
250 g handskalade räkor
10 romanticatomater
½ citron
Krutonger
salt
svartpeppar, nymalen

Topping
Hyvlad Parmigiano Reggiano

Egen Caesardressing
1 äggula
1 msk vitvinsvinäger
1 msk sardellkräm eller 3 sardellfiléer
1 liten vitlöksklyfta
1 dl neutral olja, exempelvis raps
1 dl olivolja
1 dl
50 gram riven ost typ Parmigiano Reggiano
Salt, svartpeppar

Så gör du egen caesardressing:
Mixa samman äggulan med vinägern, pressad vitlök och sardellerna. Har du använt filéer så mosa dem innan med gaffel. Häll sedan försiktigt i oljan under vispning. Slutligen så mixar du i osten och smakar av med salt och peppar. Låt stå kallt medan resten förbereds.

Så gör du:
Skala räkorna och lägg åt sidan i en skål. Hyvla parmesan och lägg åt sidan i en skål. Skiva sedan salladsbladen till 3-4 cm stora delar och lägg åt sidan i en skål tillsammans med tomaterna som du halverar. Blanda sedan salladsbladen med dressingen, tomaterna, de skalade räkorna och den hyvlade parmesanen (lämna lite för garnering) och pressa ut juicen från en halv citron och rör om försiktigt. Strö över krutongerna, dra ett par varv med pepparkvarnen och toppa med resterande parmesan och servera direkt.

Byron Bay Sauvignon Blanc 2022
Australien
, nr 2052 (3000 ml) 12,5%, 239 kr, 5/5 poäng
Det här är en sauvignon blanc i en mer generös stil där druvan utvecklat toner av tropiska frukter som mango, kiwi och papaya. Dessa toner kompletteras av de typiska grönskande inslagen samt en hint av lime och stenfrukter. Smaken präglas av stenfrukt, tropiska nyanser och lime i en ungdomligt fräsch stil, med en markerad, men balanserad syra tack vare det varmare växtklimatet. Avslutet är friskt, torrt och har en behaglig citrusskärpa. Detta vin är ett utmärkt val och passar perfekt till sensommarens skaldjur eller vita fiskar som gärna får grillas.

Kombinationen
Vinets friska och fruktiga drag omsluter anrättningen samtidigt som den med lätthet fångar även upp sältan från osten, räkorna och dressingen på ett alldeles föredömligt vis, vilket blir till en vinnande kombination och ett solklart val nu till den nalkande våren och sommaren.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR

Tidigare artiklar
Sverige till bords 2024
Nästa artikel
McManis Petit Sirah – pålitligt och stilsäkert

LIKNANDE ARTIKLAR

Pulled pork burgare till australiensiska Maze

Pålitlig trotjänare i ny årgång – McManis Petite...

Ny årgång av den ekologiska tvålitersboxen Morra Alta...

Oui Oui Rosé – sommarkänsla från Ungern

Chilenskt rött till stekt flap, asiatisk vitlökssås och...

Nyhet från Årets Vinhus 2024 – Umani Sangiovese...

Skagenröra och sauvignon blanc från Australien

Tequilan Buen Vato revolutionerar Systembolaget – världens första...

Galitos – en stark nyhet från portugal

Siciliansk spaghetti Pomodoro möter Fontanafredda i ett utsökt...

FLER RECEPT

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

  • Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk generositet i glasen

ARTIKLAR

  • Casal Garcia White Sangria – njutbart nöje

  • Casino online: Utforska Virtuella Sportspel år 2025

  • I dag släpps nyhet från Gibson’s – en färdigblandad Gin & Tonic

  • Codorníu Zero Sparkling

  • Nyhet från Årets vinhus 2024 – Umani Ronchi lanserar sin första box

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Full pott till kaliforniska Gnarly Head Cabernet Sauvignon!

    augusti 23, 2021
  • 2

    Ascot Crisp White – högsta betyg till prissänkt kalifornier!

    november 8, 2022
  • 3

    Australiensisk shiraz som ger dig ett leende på läpparna!

    juli 14, 2020

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Bläckfisksallad, sjögräs & koriander på svart ris...

Nyhet från Boschendal – Brut Rosé

Ny cabernet sauvignon-box från anrika Nederburg