Caesarsallad med räkor: Ingenting säger sommartid som en klassisk Caesarsallad. Ursprunget lär härstamma från en italiensk/mexikansk invandrare till USA – Caesar Cardini – den fjärde juli 1924 när han tvingades improvisera en matig sallad till gästerna på hans restaurang. Vad som är det riktiga originalreceptet låter vi vara osagt, men variationerna på salladen finns det gott om. Här gör vi vår caesar med färska räkor istället för kyckling.

Caesarsallad med räkor och krispiga krutonger till läcker sauvignon blanc
Ingredienser för fyra personer
2 romansallad
250 g handskalade räkor
10 romanticatomater
½ citron
Krutonger
salt
svartpeppar, nymalen
Topping
Hyvlad Parmigiano Reggiano
Egen Caesardressing
1 äggula
1 msk vitvinsvinäger
1 msk sardellkräm eller 3 sardellfiléer
1 liten vitlöksklyfta
1 dl neutral olja, exempelvis raps
1 dl olivolja
1 dl
50 gram riven ost typ Parmigiano Reggiano
Salt, svartpeppar
Så gör du egen caesardressing:
Mixa samman äggulan med vinägern, pressad vitlök och sardellerna. Har du använt filéer så mosa dem innan med gaffel. Häll sedan försiktigt i oljan under vispning. Slutligen så mixar du i osten och smakar av med salt och peppar. Låt stå kallt medan resten förbereds.
Så gör du:
Skala räkorna och lägg åt sidan i en skål. Hyvla parmesan och lägg åt sidan i en skål. Skiva sedan salladsbladen till 3-4 cm stora delar och lägg åt sidan i en skål tillsammans med tomaterna som du halverar. Blanda sedan salladsbladen med dressingen, tomaterna, de skalade räkorna och den hyvlade parmesanen (lämna lite för garnering) och pressa ut juicen från en halv citron och rör om försiktigt. Strö över krutongerna, dra ett par varv med pepparkvarnen och toppa med resterande parmesan och servera direkt.
Byron Bay Sauvignon Blanc 2022
Australien, nr 2052 (3000 ml) 12,5%, 239 kr, 5/5 poäng
Det här är en sauvignon blanc i en mer generös stil där druvan utvecklat toner av tropiska frukter som mango, kiwi och papaya. Dessa toner kompletteras av de typiska grönskande inslagen samt en hint av lime och stenfrukter. Smaken präglas av stenfrukt, tropiska nyanser och lime i en ungdomligt fräsch stil, med en markerad, men balanserad syra tack vare det varmare växtklimatet. Avslutet är friskt, torrt och har en behaglig citrusskärpa. Detta vin är ett utmärkt val och passar perfekt till sensommarens skaldjur eller vita fiskar som gärna får grillas.
Kombinationen
Vinets friska och fruktiga drag omsluter anrättningen samtidigt som den med lätthet fångar även upp sältan från osten, räkorna och dressingen på ett alldeles föredömligt vis, vilket blir till en vinnande kombination och ett solklart val nu till den nalkande våren och sommaren.
Vinet finner man på Systembolaget HÄR