Chorizo & salviakryddad: Rioja var under 1990-talet svenskarnas go to-vin och ingen annan vinregion var lika populär som den spanska. Även om det inte längre är bästsäljaren på hyllorna så är det likväl viner som har en stor följarskara och det glädjer oss för Rioja av idag är bättre än någonsin och dessutom fantastiskt matvänliga viner helt befriade från sötma. Till Karl Fredriks fina Rioja Crianza som börjar visa mognadstoner svänger vi samman en spanskinspirerad surdegspizza med färsk chorizo, salviablad, paprika och lök. Hela härligheten toppas med rökt paprikapulver, mozzarella och några skivor manchego.

Chorizo & salviakryddad surdegspizza till klassisk Rioja
Chorizo & salviakryddad surdegspizza – Recept
Surdeg
Idag finns färdig surdeg att köpa om man inte vill göra en själv. Vi följer dock Tina Nordströms recept och sätter vår egen ett dygn i förväg. Måttangivelserna nedan räcker till ungefär 3–4 pizzor beroende på storlek.
340 gram kallt vatten
500 gram mjöl av typen Tipo 00
15 gram salt
30 g surdegskultur, vi använder Kronjästs surdegskultur
Mixa ingredienserna i en bunke och arbeta i maskin till en spänstig deg. Knådar du för hand så blir det mer muskler men tar även längre tid. Låt degen vila några timmar i rumstemperatur. Under vilan så ska du vika ihop degen 3 gånger, en gång i timmen ungefär. Forma sedan till bollar om cirka 200 gram styck och lägg på plåt. Täck över med plast och ställ i kylen till nästa kväll.
Dag två och det är dags för pizzakväll! Ta ut bollarna och forma till bottnar. Kanten ska du inte dra i utan låt den vara fluffig så sväller den bättre i ugnen. Använd inte kavel.
Topping
Tomatsås
Färsk chorizo slantad och avskinnad
Färska salviablad
Rödlök, ringar
Paprika, stavar
Rökt paprikapulver
Svartpeppar
Bred på tomatsås på pizzan, inte för mycket så den blir vattnig. Vi gör den gärna själv då det är busenkelt. Tag blott en bättre burk konserverade tomater, gärna körsbär för fin sötma, och puttra samman med olivolja, örter och vitlök samt lite havssalt. Låt reducera in så den blir lite trögare. Toppa med mozzarella som fått rinna av samt några skivor manchego och addera slantar av färsk chorizo, lökringar, paprika och salvia på toppen. Strö över rökt paprikapulver. Grädda högt i ugnen, gärna på pizzaplåt om du har en sådan och maxa värmen. Räkna med fem-sex minuter beroende på ugn, annars ser du på färgen och hur degen lyft sig.
Vinet
Karl Fredrik Rioja Crianza 2018, Spanien
Nr. 57224, 750 ml, 14%, 120 kr, <0,3 g/100 ml restsötma, 4 av 5 Boxtoppen-poäng
Vi har en klassisk Rioja i glasen, ett vin som doftar av kryddiga fat där vanilj, rostade kaffebönor och tobak står för intrycken tillsammans med mörka bär, plommon och körsbär främst men även en hint av svarta vinbär. Fuktigt läder och en diskret violton kan också förnimmas. Smaken ger oss ett medelfylligt vin med följsamma tanniner, mörkbärigt stram frukt, tobak, stenkällare, frisk syra och ett torrt, värmande kryddigt avslut.
Pizza & vin tillsammans
Du har kanske själv redan upptäckt det, att pizza och vin är en riktig höjdarkombination. Allt handlar om att para tillbehören med vinet och det är precis vad vi gjort på vår chorizopizza vars kryddighet direkt plockas upp av Riojavinet. det är mycket smak i pizzan men då vi har ett vin som kan hantera detta blir kombinationen superb. Kyl vinet lätt för bästa utbyte!
Vinet finner du på Systembolaget HÄR >>
Inspireras gärna också av: Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé HÄR