Att rosé går väldigt bra ihop med getost och lufttorkad skinka är väl kanske inget revolutionerande, men gott är det. Och adderar man på en färsk honungsmelon så får vi en kombination som är oerhört aptitlig. Till detta serverar vi Cuvée Rosé Pays d’Oc och tilltugget är komplett!
Ingredienser för fyra personer
150 g getost
1/2 kg honungsmelon
70 g parmaskinka
1 dl olivolja
1 msk färskpressad citron
Gör så här
Skär osten i cirka 1/2 cm tjocka skivor. Dela, kärna ur och skala melonen och skär den i kuber. Dela parmaskinkan i långa smala strimlor. Trä melon, getost, parmaskinka på spetten. Blanda samman olja, citron och salt till en marinad. Ringla detta över spetten.
2023 Chill Out Cuvée Rosé Pays d’Oc
Pays d’Oc, Frankrike, nr 56383 (750 ml) 12%, 89 kr, 4/5 poäng
Det är något alldeles visst med rosé från södra Frankrike. Kombinationen av örtiga vindar, aromatiska instick, röda bär, persika och röd citrus är förtjusande och väldigt, väldigt lätt att gilla. Addera fräschör, livlighet och renhet till det och man bara längtar efter att få smaka. Och visst fortsätter det på inslagen bana med fräsch, läskande rödbärig frukt, inte minst röda vinbär och hallon uppbackat av blodcitrus, ört och hallonbåtar. Syran är pigg och livgivande, frukten smeksam och avslutet friskt och torrt. Det här är mycket rosé för pengarna!
Kombinationen
Vinet plockar omedelbart upp sältan från skinkan samtidigt som den möter de söta noterna från honungsmelonen och adderar spektrumet från de röda bären. Den stora smakbryggan blir den krämiga getosten som binder samman alla komponenter och skapar en helhet som är större än de uppbyggande komponenterna, magiskt…
Vinet finner man på Systembolaget HÄR
Inspireras även av: Heta, halstrade jätteräkor med aioli och Chill Out rosé HÄR