Enkelt är gott, inte sant? Här välkomnar vi sommaren med en ljuvlig rosé i glaset som ackompanjerar den somriga serveringen med heta, halstrade jätteräkor, aioli och en bit bröd.
Glas på bild: Riedel Veloce Riesling, finns hos Sundqvist HÄR
Ingredienser för fyra personer
200 g skalade vannameiräkor
½ dl aioli (vi köpte färdig)
1 baguette av valfri sort
Marinad:
1 msk olja
1/2 hackad röd peppar (chili)
1 riven vitlöksklyfta
1 halv kruka koriander, finhackas (spar lite som dekoration)
Färskpressad juice från ½ citron
Rivet citronskal från ½ citron
2 krm salt
Till servering
Färsk koriander
Gör såhär:
Blanda marinaden med räkorna och låt marineras en stund (kan med fördel förberedes dagen innan).
Halstra (eller grilla) räkorna på hög värme på båda sidor tills de får färg och servera direkt tillsammans med bröd och aioli. Dekorera med färsk koriander
Chill Out Cuvée Rosé Pays d’Oc 2023
Pays d’Oc, Frankrike, nr 56383 (750 ml) 12%, 89 kr, 4/5 poäng
Det är något alldeles visst med rosé från södra Frankrike. Kombinationen av örtiga vindar, aromatiska instick, röda bär, persika och röd citrus är förtjusande och väldigt, väldigt lätt att gilla. Addera fräschör, livlighet och renhet till det och man bara längtar efter att få smaka. Och visst fortsätter det på inslagen bana med fräsch, läskande rödbärig frukt, inte minst röda vinbär och hallon uppbackat av blodcitrus, ört och hallonbåtar. Syran är pigg och livgivande, frukten smeksam och avslutet friskt och torrt. Det här är mycket rosé för pengarna!
Kombinationen
Rosé i detta utförande passar till allt från mingel- och eller som här till de grillade räkorna där vinet plockar upp sältan såväl sälta som hetta alldeles förträffligt samtidigt som syran från citronen agerar smakbrygga. En lika enkel som magiskt god servering.
Vinet finner du på Systembolaget HÄR