Kräftröra på smörstekt kavring: Kräftsäsongen går nu in i sitt högläge, varpå vi har tagit fasta på detta och skapat en sagolikt njutbar kombination där de rödkokta kräftdjuren får möta sensommaren och medelhavet i form av Chill Out Terre Siciliane. Högtidsfullt på enkla medel med stor njutning.

Kräftröra på smörstekt kavring
Glas på bild från Sophienwald, finns hos Prowine.se HÄR
Ingredienser – Kräftröra på smörstekt kavring
(4 till 6 personer)
170 gr kräftskjärtar i lag
0,5 dl crème fraiche
1–1,5 dl majonnäs
1 mindre rödlök, finhackad
En halv färsk dillkruka, hackad
Saften och skalet från en halv citron
4 skivor kavring
1 rejäl klick smör
Salt & vitpeppar
Så gör du:
Låt kräftstjärtarna rinna av (lägg undan några stjärtar för garnityr), hacka grovt och blanda sedan med crème fraiche, majonnäs, rödlök, dill och pressad saft samt riven zest från en halv citron och några varv med vitpepparkvarnen. Smaka av med salt och vitpeppar och låt stå i kylskåpet.
Värm upp en stekpanna på medelvärme och stek kavringskivorna med en rejäl klick smör i ca 2 min/sida eller till dess att brödet har en fin och knaprig yta. Lägg kavringen på hushållspapper och badda av överflödigt smör och toppa därefter med kräftröran. Garnera med några kräftstjärtar och en dillvippa. Avsluta med ett varv med vitpepparkvarnen.
2022 Chill Out Terre Siciliane
Sicilien, Italien, nr 55208 (750 ml) 13%, 79 kr, 4/5 poäng
Här har vi ett vitt vin som fullkomligen skriker ut sommar med sin aromatiska framtoning av solmogna persikor, gråpäron, fläder, orange citrusfrukt och ett stänk nätmelon. Det är rent och härligt fräscht i pigg stil och smaken bekräftar de från doften inbjudande intrycken. Det finns en diskret sötma här vilket blott accentuerar vinets flirtiga charm och en alert syra säkerställer friskheten och bär fram de stenfruktiga tonerna. Det här är ett riktigt bra köp i personlig stil och en given sommarhit!
Kombinationen
Som vi tidigare konstaterat så är tjusningen med detta vin dess mångsidighet och vi har även fastslagit att denna medelhavspärla för sig fenomenalt i möte med skaldjur. Vinet suger åt sig av kräftornas sälta och skickar i retur en passning innehållandes en fruktig explosion, samtidigt som den fångar upp örtigheten från dillen. Vinets kombination med citryssyrligheten skänker fräschör och lättar upp de tyngre elementen i anrättningen och det smörnötiga brödet förstärker fruktigheten samtidigt som det adderar textur. En helt lysande kombination i sensommaren.
Vinet finner du på Systembolaget HÄR
Inspireras av fler recept HÄR