Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Långsamt tillagad ört-, citron- & vitlökskryddad karré i gjutjärnsgryta & ett svalkande rött i glasen

Långsamt tillagad ört-, citron- & vitlökskryddad karré i gjutjärnsgryta & ett svalkande rött i glasen

av Boxtoppen september 27, 2022
september 27, 2022
573

Recept – 4 personer

En bit fläskkarré i bit, 1–1,2 kg
1 citron
4 schalottenlök
3 sötpotatis
1 paket vita bönor, typ cannellini
3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 röd färsk chili
En knippa färsk timjan
1 burk passerade tomater, 400 gram
2 dl rött vin
Salt, svartpeppar, olivolja

Tillbehör
Lantbröd

Så här gör du

Pressa citronen i en bunke, hacka vitlöken grovt och lägg i några kvistar timjan. Lägg karrébiten i skålen och låt suga åt sig av saften i rumstemperatur cirka trettio minuter. Ta upp köttet, torka av och gnid in det i salt. Hetta upp generöst med olivolja i en gjutjärnsgryta och stek köttbiten tillsammans med schalottenlökarna hastigt så att köttet stänger igen och får lite yta. Hacka ner chilifrukten och låt fräsa med någon minut innan du häller i marinaden från tidigare och det röda vinet. Addera lagerblad, resten av timjan, de passerade tomaterna, salt och svartpeppar. Låt puttra under lock så länge du har tid men gärna tre timmar. Lyft på locket och ös köttet då och då. Rör inte om mer än någon enstaka gång bland grönsakerna för annars går de lätt sönder till sist. När halva tillagningstiden gått tillsätts grovt tärnad sötpotatis och bönorna. Se till att grytan nätt och jämnt puttrar så den får arbeta långsamt.

När det börjar rycka i hungertarmen och doften blir allt för oemotståndlig så tar du upp köttet och skivar upp det. Servera med ett lantbröd för här vill du inte lämna en droppe sås kvar.

Vinet

Beaujolais Royal, Dufouleur Frères, Frankrike

artikel 5408, 750 ml, 99 kr
I glaset får vi en helt transparent rubinröd färg som kanske inte ser mycket ut för världen men nu sitter inte doft och smak i färgpigmentet. Doften bjuder på viss mognad i bärdominansen och associationerna går från hallon, vinbär och körsbär till ett stänk jordgubbar. En del örtiga toner också. Smaken är mjuk och balanserad och den mörkfruktiga söta bärnyansen är lätt att ta till sig. Här kommer också lite cedertoner, blodapelsin samt färsk örtbukett. Fjäderlätt ja, helt torrt likaså, men ändå inte utan substans, följsam syra och en strimma av tanniner. Dessutom med en viss längd i det charmigt bäriga avslutet. En klassiker med tydligt ursprung.

Matchningen

Vi har sagt det förr, vinet som passar till allt. Just här är det däremot knappast ’rocket science’ att kombinationen skulle sitta perfekt men till mustiga långkok så är det ibland lätt att tänka att valet bör hamna på ett fylligt vin i stället för kontrasten, ett lättare och uppfriskande rött som gärna får kylas några grader. Det är precis vad vi gör här och resultatet är en snabbt tömd flaska och tallrik.

Tidigare artiklar
Greppa en unik flaska – MYTH Red Blend
Nästa artikel
Stig Lindbergs tidlösa mönster Berså får ett eget vin!

LIKNANDE ARTIKLAR

Chèvresallad med rödbetor och valnötter till ungersk nyhet

Nyhet – Bouchard Pinot Noir på box

Merino – den imponerande ekologiska portugisen på 2-liters...

Highland Park och Björn Frantzén lanserar 16-åriga “Between...

Voilà Cuvée Blanc – ett charmerande tillskott

Ragú alla Bolognese och italienskt i glaset

La Pantera Smoked Pineapple – ny rökig rom...

25-årig trotjänare – Relax Riesling

Tallink Silja Line bjuder in till Bubble Cruise

Full pott för nyheten Amarone Lucia de Maio

FLER RECEPT

  • Thaisoppa med vannameiräkor och attraherande pinot grigio

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

ARTIKLAR

  • Nyhet – Bouchard Pinot Noir på box

  • La Pantera Smoked Pineapple – ny rökig rom på Systembolaget

  • Tallink Silja Line bjuder in till Bubble Cruise

  • Jägermeister Orange nu i Sverige

  • 19 Crimes väcker Frankensteins monster till liv

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Kombinera bubbel och bakverk med Brinken Bakars nyårsrecept

    december 7, 2021
  • 2

    Foot of Africa Shiraz – ett ytterst pålitligt vin!

    februari 3, 2021
  • 3

    Merino – den imponerande ekologiska portugisen på 2-liters box

    oktober 14, 2025

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Fetzer Vineyards nyanställer …en miljard daggmaskar!

Nyhet i BS – Foot of Africa...

Glittrande glögg