Linguine alle Vongole: Det fanns en tid när vongole-musslan var fattigmansmat i Italien. De som inte hade råd att köpa fisk fick i stället leta musslor vid stränderna men precis som med många andra idag högt ansedda rätter som startat längre ner i hierarkin, så flyttade spaghetti alle vongole in i finrummet. Rätten finns i många regioner i landet men alla har sin lilla twist. Här serverar vi musslorna i en gräddig vitvinssås med citron, lök, vitlök och persilja samt linguine. I våra glas; en av årets bästa roséboxar – ekologiska Vino Rosato Biologico 2022 från Antiche Terre Venete.
Recept – 4 personer (vi serverar denna som förrätt)
Svårighetsgrad: enkelt Tillagningstid: 45 minuter inklusive rensning av färska musslor
Ingredienser
500 gram vongolemusslor, färska eller frysta med skal
2,5 dl vitt torrt vin
250 gram linguine
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 knippe bladpersilja
3 msk smör
Färsk citron
Salt, svartpeppar, olivolja
Gör så här
Börja med att putsa och skölja musslorna. Har du köpt frysta så behöver du inte gå genom denna process. Häll det vita vinet i en kastrull och koka upp. Lägg i musslorna, på med lock och låt koka i tre-fyra minuter. Sila spadet och lägg musslorna åt sidan ett tag. Hacka lök och vitlök fint och fräs upp i olivolja. Snåla inte med oljan. Löken ska inte brännas, bara svettas. Salta och peppra samt addera bladpersilja som du hackat upp. Häll över spadet men gör detta försiktigt så att du kan låta eventuell sand som funnits i musslorna stanna i botten av skålen.
Samtidigt som såsen nu ska reduceras in till cirka en tredjedel av mängden så börjar du att koka upp linguine al dente. När såsen är nere på önskad nivå så tillsätter du smöret och pressar lite citronsaft över. Smaka av så att du är nöjd med sältan. Tänk på att pastarätter mår bra av lite högre sälta i såsen. Tillsätt även lite extra hackad bladpersilja. Lägg tillbaka musslorna i såsen och rör om men låt det inte koka. När pastan är klar så häller du av vattnet och mixar den med sås och musslor och serverar genast.
Vinet
Vino Rosato Biologico 2022 från Antiche Terre Venete, Italien
Nr. 59952, 2000 ml, 12,5%, 199 kr, 5 av 5 Boxtoppen-poäng
Spännande ekologisk rosé på den nobla regionala corvina-druvan samt mer internationellt välkända merlot. Här bjuds en blomaromatisk doft med generös bär- och stenfruktighet där vi fångar upp toner av persika, körsbär, smultron och som kompletteras av röd citrus och geléhallon. Smaken är helt torr men har en läcker druvmognad vilket gör att gomkänslan upplevs fylligare för vinstilen. Zestig blodgrape, röda bär och persika noteras i smakprofilen och vi kan konstatera att det här är en rosé med ambitioner och som vi gärna dricker i sommar, till en matigare sallad eller varför inte skaldjurspasta.
Matchningen
Somrigt, fräscht och bara ljuvligt samman vilket vi inte minst tackar vinet för som med sin pigga syra fångar upp det gräddiga och citrustouchen i maten samtidigt som det aldrig blir dominant över de milda smakerna i vongolen.
Till vinet på Systembolaget HÄR >>