Ljuvliga italienska köttbullar: Italienska köttbullar som puttrat i en ljuvlig fänkålskryddad tomatsås hör till våra absoluta favoriter och de går precis lika bra att ha som bjudmat som till vardagen. Men även om vi associerar smakerna med Italien så är det i ärlighetens namn även en rätt som gör sig strålande bra till andra viner från södra Europa, inte minst det fyndmässiga lådvinet Ramos Reserva från portugisiska vinregionen Alentejo sitter som en smäck till den mustiga anrättningen! Det bästa är att du dessutom kan förbereda in i det sista och blott koka upp pastan innan servering.

Ljuvliga italienska köttbullar
Ljuvliga italienska köttbullar – recept
– serverar 6 personer
Köttbullarna
500 gram nötfärs, 500 gram salsicciafärs eller fläskfärs
2 ägg
Innanmätet av en ljus fralla
Bladpersilja
Salt, svartpeppar
Tomatsåsen
2 burkar tomater, gärna av bättre kvalitet
1 dl rött vin
Ett par färska tomater
2 msk tomatpuré
1 gul lök
1 morot
2 vitlöksklyftor
3 selleristjälkar
1 dl grädde
1 chili, gärna med lite krydda
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk torkad oregano
Bladpersilja
Salt, svartpeppar, olivolja
Gör så här
Börja med att förbereda såsen genom att finhacka morot, lök, vitlök och stjälkselleri. Har du fått tag på en selleri med blast kvar så hacka gärna med några blad. Fräs upp i generöst med olivolja men bränn inte. Låt gå i pannan några minuter innan du tillsätter tomatpuré, rör runt och låter steka vidare en liten stund. Tillsätt finhackad chili, salt och peppar. När röran börjar få lite mörkare nyanser, dock inte bränd, så häller du i vinet, burktomaterna, de hackade färska tomaterna och grädden. Hacka även ner en näve bladpersilja och strö över oreganon samt fänkålsfrön. Låt puttra.
Blanda nöt- och salsicciafärs, knäck ner ägg och mixa i innanmätet av frallan. Krydda med salt och peppar. Tillsätt även hackad bladpersilja. Forma köttbullar i handflatan, gärna större än våra egna svenska. När du rullat alla så lägger du dem försiktigt i stekpannan med den puttrande tomatsåsen och lägger på lock. Kör på låg värme så att de nätt och jämnt sjuder i uppåt 45 minuter. Rör försiktigt om vid enstaka tillfällen och först när köttbullarna stelnat till.
Gott till är bronsvalsad pasta, vi valde rigatoni och mixa gärna ner några matskedar av den färdiga såsen i pastan innan servering och servera såklart riven parmesan eller pecorino till anrättningen. Även bröd för att fånga den gudomliga såsen rekommenderas.
Vin
Ramos Reserva, Alentejo, Portugal
Nr. 6139, 3000 ml, 14%, 279 kr, 5 av 5 Boxtoppen-poäng
År ut och in är den portugisiska vinikonen João Portugal Ramos rödvinsbox Ramos Reserva bland de mest säkra köpen i lådvinssortimentet och 2020 är på inga sätt ett undantag utan vi säger det direkt; högsta poäng i år igen! Blenden från bördiga Alentejo som brer ut sig öster om Lissabon består av trojkan trincadeira, aragonez och syrah där den förstnämnda även går under namnet tinta amarela i Douro där portvinerna har sitt ursprung. Här får vi en kryddigt druvaromatisk doft med mörka solmogna bärtoner där björnbären tar täten, uppbackade av plommon och vildhallon. Smaken fortsätter på inslagen generös bana med bra driv i det bärfruktiga, pigg syra och stöttande tanniner och även om det märks vi är på en varm plats så bibehåller vinet sin fräschör. Det här är ett gott och ytterst välgjort boxvin!
Matchningen
Tomatsåsen leder vägen här och efter att ha puttrat först på egen hand och sedan med köttet så har den blivit härligt fyllig och sprängfylld med komplexa smaker. Och köttbullarna är saftiga och även de smakrika vilket kräver ett vin som kan stå emot mycket smaker vilket är precis den roll som Ramos Reserva antar utan problem! Än bättre om du kyler det röda lätt.
Till vinet på Systembolaget HÄR >>