Pizzapuckar: Vi inspireras av pizzan när vi lagar till våra zucchinipuckar som toppas med tomat, örter, pancetta och mozzarella innan de gratineras färdigt på hög värme i ugnen. Det perfekta tilltugget och som dessutom kan förberedas och ätas såväl kall som varm. Prova att laga dessa ljuvliga pizzapuckar i sommar och ställ fram på buffébordet eller som snacks innan grillen. I våra glas därtill, prissänkta & fyndmässiga Ecoltura Spago från Italien!

Pizzapuckar
Pizzapuckar – Recept – 20 puckar
2 zucchini, skivade, cirka 2 cm tjocka skivor
1 burk bättre krossade tomater
1 vitlöksklyfta
150 gram pancetta i skivor
2 mozzarella
Basilikablad
Oregano
Salt, olivolja, svartpeppar
Tänd ugnen på 175 C. Skiva zucchinin i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Salta dem lätt för att dra ut vatten. Pressa vitlöksklyftan och rör ner i tomatkrossen. Ha i torkad oregano och en näve hackad färsk basilika. Smaka av med olivolja, salt och peppar. Lägg pancettan på bakplåtspapper och rosta knaprig i ugnen. Ta ut, höj värmen på ugnen till 275 C och sätt på grill. Torka av zucchinipuckarna från vätska och salt, lägg på bakplåtspapper och montera en sked tomatröra på var och en. Toppa med pancetta som du fördelar över och slutligen mozarella. Se till att osten torkats av för det mest överflödiga av vätska. Toppa med lite salt och peppar och ställ i ugnen. Pizzapuckarna ska vara inne så kort tid som möjligt, bara så att osten smälter och får fin färg. Detta eftersom du vill behålla texturen i zucchinin. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Vi föredrar att äta dem lätt ljumma.
Vin
2022 Ecoltura Spago, Italien
Nr. 50386, 3000 ml, 14%, 199 kr, 4 av 5 Boxtoppen-poäng
Ett vin som var prisvärt innan det prissänktes är såklart ett fynd nu när det landar på 199 kronor i stället för 264 kronor. I den senaste årgången får vi soldränkt mörkbärig frukt inlindat i kryddiga toner, choklad, kaffeböna och torkade nyanser av ört och katrinplommon. Smaken är fyllig med bra bett i tanninerna, citrusfrisk syra och generös plommon- och körsbärsfruktig ansats. Tanninerna är närvarande och biter ifrån men i och med vinets lilla sötma så rundas de av och blir integrerade i helheten. För dig som älskar appassimento-vinerna är detta ett givet fynd!
Matchningen
Så fort vi har att göra med tomater av alla de slag så ställer sig de italienska vinerna i pole position och bara väntar på att få anta maträtten. Spago är inget undantag utan får en fin syrlighet och fräschör i mötet med våra pizzapuckar och rättens sälta gör sig även den förträffligt till vinets lilla rondör. Tipset är att kyla vinet lätt, ner mot 14 C för ett optimalt möte!
Till vinet på Systembolaget HÄR >>