Att prosecco går väldigt bra ihop med honungsmelon och getost, tillsammans med den salta, torkade skinkan är inget nytt och nu i tider av studenten, mingel och sammankomster av olika slag är detta en perfekt servering att plocka ihop. Till detta serverar vi det australiensiska bubblet LXRY, som mestadels är gjort på glera, vilket man vanligtvis finner i prosecco.
Ingredienser för fyra personer
150 g getost
1/2 kg honungsmelon
ca 70 g parmaskinka
1 dl olivolja
1 msk färskpressad citron
Gör så här
Skär osten i cirka 1/2 cm tjocka skivor. Dela, kärna ur och skala melonen och skär den i kuber. Dela parmaskinkan i långa smala strimlor. Trä melon, getost, parmaskinka på spetten. Blanda samman olja, citron och salt till en marinad. Ringla detta över spetten.
LXRY Sparkling
South Eastern Australia, Australien, nr 7408 (750 ml) 11,5%, 81 kr, 4/5 poäng
Det råder ingen tvekan om vad som hamnar i fokus här – det generösa fruktdrivet fångas direkt upp i doften, där gula stenfrukter, särskilt äpplen och päron, möter lime, mogen citron, honungsmelon och en antydan av vita blommor. Det försiktigt aromatiska inslaget, som vi misstänker starkt kommer från rieslingdruvan, passar vinet utmärkt. Smaken är ungdomligt frisk med livlig och bubblig kolsyra, aptitretande stenfruktighet och frisk citrus som möts i en stil där endast en mycket diskret rundhet kan anas. Avslutet är rent, energiskt och stramt åt det torrare hållet. För priset är det onekligen ett fantastiskt köp!
Kombinationen
Vinets sköna fruktdriv plockar genast upp noterna från melonen och sältan från parmaskinkan, samtidigt som anrättningen ges fräschör från LXRY´s syrliga ungdomlighet och mousse. Getosten går rakt in i famnen på drycken och pricken över i:et som samlar ihop allting är marinadens örtiga och citrusdraperade syrlighet. Magiskt gott med enkla medel.
Vinet finner man på Systembolaget HÄR