Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Öl på box – funkar det?

Öl på box – funkar det?

av Boxtoppen april 1, 2020
april 1, 2020
484

Öl på box, funkar det? Det beror helt och hållet på hur du definierar öl. Tänker du vanlig klassisk lager så har du ett problem såklart med kolsyran men om du nu är en belgisk hantverksproducent med lambic som din specialitet, ja då kan det faktiskt bli verklighet. En som sett till att det skett är världsklassproducenten Oud Beersel som i maj lanserar en mindre mängd Rabarber Lambiek på Systembolaget. Boxtoppen har fått den unika möjligheten att förprova!

Först och främst om du är obekant med begreppet; vad är en lambic? Enligt ett kungligt dekret i Belgien så har det fastställts att en lambic ska bestå av minst en tredjedel omältat vete och resten kornmalt samt måste vara spontanjäst, det vill säga man inväntar den naturliga jästen i omgivningen. Förr var en lambic humlerik, mycket för dess konserveringsförmåga men även för att humlen tillförde fräschör. Idag är bryggarna mer försiktiga med humlen och använder istället lagrad torkad sådan. När en lambic startar sin jäsningsprocess flyttas den över i gamla fat av varierande ursprung även om favoriterna varit fat från port- och sherryproduktion. Jäsningen kan fortgå länge, flera år till och med och ölet skyddas av en florhinna likt den som uppstår i en Fino Sherry. Det hör inte till vanligheterna att buteljera lambic på egen hand utan istället är det konsten att blanda som visar bryggarnas skicklighet. Gueuzen är född. Oftast blandas yngre med äldre lambic och när det buteljeras så startar en andra jäsning och kolsyran bildas, en lambic har nämligen ingen kolsyra. Tiden i flaska kan vara uppåt året innan den säljs.

Den lambic som i vår lanserar från Oud Beersel är en Rabarber Lambiek, vilket betyder att rabarbern tillsatts en lambiec och fått lakas ur med denna. Inget aromämne alltså, ingen E-historia utan äkta färsk rabarber – i massor!

Boxtoppen om Rabarber Lambiek

Vi installerar tappkranen på 3,1-litersboxen som har en bäst före datum den 19 december 2021. Inte din genomsnittliga boxhållbarhet med andra ord. Ölet hälls upp, ett ljust bärnstensskimrande sådant med slöjiga drag. Doften är stor, komplex och greppar tag i en direkt. Kompromisslöst i funkig stil med nyanser av hölada, torkade örter, citrus, oxiderade toner och diskret blommighet. Smaken är initialt försiktig när den äntrar gommen, innan rabarbern kickar in, främst dess syrlighet, och tar över showen tillsammans med stenfrukter, omogen citrus och halmiga drag. Fräscht samtidigt som det är funk, surt samtidigt som det är balanserat. Vi bara älskar detta unikum i ölvärlden!

Betyg: 5 av 5 p – Full pott!

Gillar du den belgiska surölsscenen så kommer du älska detta. Det är ett unikum som provocerar men ge det tid och framförallt drick det till mat så uppstår kärlek. Mer om lanseringsdatum, artikelnummer och pris kommer så fort uppgifterna landat.

Lambiek Rabarberöl på boxOud Beersel
Tidigare artiklar
Miljövänlig Winepuck – 100 glas i en Bag in Box låda
Nästa artikel
LAB Rosé – härligt fräsch rosébox från Portugal!

LIKNANDE ARTIKLAR

Pulled pork burgare till australiensiska Maze

Pålitlig trotjänare i ny årgång – McManis Petite...

Ny årgång av den ekologiska tvålitersboxen Morra Alta...

Oui Oui Rosé – sommarkänsla från Ungern

Chilenskt rött till stekt flap, asiatisk vitlökssås och...

Nyhet från Årets Vinhus 2024 – Umani Sangiovese...

Skagenröra och sauvignon blanc från Australien

Tequilan Buen Vato revolutionerar Systembolaget – världens första...

Galitos – en stark nyhet från portugal

Siciliansk spaghetti Pomodoro möter Fontanafredda i ett utsökt...

FLER RECEPT

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

  • Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk generositet i glasen

ARTIKLAR

  • Casal Garcia White Sangria – njutbart nöje

  • Casino online: Utforska Virtuella Sportspel år 2025

  • I dag släpps nyhet från Gibson’s – en färdigblandad Gin & Tonic

  • Codorníu Zero Sparkling

  • Nyhet från Årets vinhus 2024 – Umani Ronchi lanserar sin första box

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Ascot Crisp White – högsta betyg till prissänkt kalifornier!

    november 8, 2022
  • 2

    Australiensisk shiraz som ger dig ett leende på läpparna!

    juli 14, 2020
  • 3

    Gotlands Ginfabrik lanserar nu en ny cocktail – Rabarber Spritz

    maj 5, 2025

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Jill Johnson lanserar Nashville Stories Piemonte Bianco!

Inbjudande & generös ekologisk argentinare i Chill...

Leif GW Persson förnyar stilen