Ciccio Zaccagnini startade företaget 1978 med en blygsam vinproduktion i garaget hemma på gården i Bolognano. Vineriet finns kvar på samma plats och har, med Ciccio’s son Marcellos tankar och idéer, blivit ett framgångsrikt vineri med en diger katalog som exporteras världen över.
Vinet kommer från ekologiska odlingar där vingårdarna har en jordmån av blandad sand och lera. Vinrankorna är klassiskt spaljerade för bästa solexponering och luftgenomströmning. Skörden sker manuellt under slutet av september och druvorna pressas mjukt. Vid jäsningen pressas skalen ned så att macereringen sker under ytan. Jäsningen tar ca 15 dagar i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet lagras några månader på ståltank innan buteljering.
Vinet passar till en klassisk charktallrik med salami, prosciutto och pecorinoost är givetvis ett måste. En kryddig lasagne, med eller utan kött. En Abruzziskt grillad lammkotlett med massor av olivolja, citron och timjan serverad med örtrostad potatis. Pizza, say no more…
Ett tips är att gärna servera vinet lite svalare, ca 14-16 grader.
SB Art.nr: 2390 – Alkoholhalt: 12,5% – Årgång: 2020 – Pris: 115 kr – Volym: 75 cl