Stekt Iberico Secreto: Vi serverar sommar på en tallrik. Stekt Iberico Secreto (även kallad Grisens Hemlighet), skuret i tunna skivor som penslas med krispig chili och serveras med kokt lupin, en fräsch grönsallad och ugnsgrillad småpotatis. I våra glas serverar vi Merino Organic Red, ett vin somrigt rödvin som bjuder på toner av hallon, mörka plommon, lätt syrliga körsbär och viol. Till bords!
Stekt Iberico Secreto med krispig chili, kokt lupin, grönsallad och ugnsgrillad småpotatis och läckert somrigt rödvin
Ingredienser 4 personer
Iberico Secreto
500 g Iberico Secreto
Salt och peppar
2 msk olivolja
”Krispig chili i olja” från Laoganma
Lupin
200 g lupinböna Mirabor (finns att köpa i välsorterade matbutiker, ofta från märket Nordisk Råvara)
1 msk smör
1 tsk torkad koriander
Salt efter smak
Grönsallad
100 g blandad grönsallad
1 msk olivolja
Saften av 1/2 citron
Salt och peppar
Ugnsgrillad småpotatis
500 g småpotatis
2 msk olivolja
Salt och peppar
Färsk rosmarin
Potatis:
Förvärm ugnen till 200°C. Tvätta småpotatisen noggrant och lägg dem på en bakplåt. Ringla över olivolja, salta, peppra och strö över färsk rosmarin om du använder det. Rosta i ugnen i 30–35 minuter, eller tills de är gyllenbruna och genomstekta.
Lupin:
Koka upp en kastrull med saltat vatten. Tillsätt lupinen och koka enligt anvisningarna på förpackningen.
Häll av vattnet, tillsätt smör och torkad koriander. Smaka av med salt.
Iberico Secreto
Krydda köttet med salt och peppar på båda sidor. Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Stek köttet i cirka 3-4 minuter per sida, eller tills det har en fin, gyllenbrun stekyta och är genomstekt till önskad grad (medium-rare rekommenderas för bäst smak). Ta bort från pannan och låt köttet vila i några minuter. Skär köttet i 1 cm tunna skivor och pensla generöst med ”Krispig chili i olja” från Laoganma.
Grönsallad
Lägg den blandade grönsalladen i en skål. Tillsätt olivolja, citronsaft, salt och peppar. Blanda väl.
Servering:
Lägg de skivade Iberico Secreto på en tallrik. Servera med den kokta lupinen, grönsalladen och ugnsgrillad potatis.
Tips:
Lupin kan ibland vara svårt att hitta, om du inte hittar det kan du använda andra baljväxter som belugalinser eller bönor som alternativ. För extra smak kan du strö över lite färsk hackad koriander eller persilja över hela rätten vid servering.
Merino Organic Red Wine 2022
Alentejo, Portugal, nr 2289 (2000 ml) 13,5%, 199 kr, 5/5 poäng – full pott!
Direkt från lansering så har detta vin imponerat och ingenting har förändrats med den nya årgången – 2022 – som vi här har provat. Druvblenden lyder 50% touriga nacional, 40% alicante bouschet och 10% syrah, vilka vuxit i kalk- och skifferrik jordmån. Resultatet är inget annat än imponerande när vinet tar tag med sina noter av hallon, mörka plommon, lätt syrliga körsbär och viol med lätt florala instick. Vidare pockar en delikat örtighet på uppmärksamhet lierat med en väl avvägd kryddsnärt. Strukturen är fyllig och transparent med närvarande tanniner i balans och efterspelet levera kvar länge. I det röda tvåliterssegmentet bland boxarna så är Merino Organic Red fortsatt ett seriöst och mycket utmärkt val
Kombinationen
Vinets mörka frukt med hallon, plommon och körsbär hittar perfekt till den rika och saftiga smaken av Iberico-köttet. Blommigheten och violtonerna lyfter fram köttets naturliga sötma, medan den delikata örtigheten och kryddigheten i vinet speglar och förhöjer smakerna ytterligare från den krispiga chilin. Kombinationen av de kokta lupinbönorna med smör och torkad koriander, samt den fräscha grönsalladen med olivolja och citronsaft, matchar snyggt vinets friskhet och balanserar upp hela serveringen. De ugnsgrillade småpotatisarna gör också sitt med sin jordiga grundton som möter vinets mineralkaraktär. En måltid som samspelar på ett mycket trevligt sätt.