2016 Te Kairanga Pinot Noir i 1,5 liters bag-in-box

För Nya Zeeland så är Te Kairanga ett relativt gammalt hus, grundat 1984. Landets vinindustri slog igenom med kraft under årtiondet och det var sauvignon blanc som blev dess signum och ansikte utåt, även om annat också planterades. Som pinot noir. Och när den gröna sauvignon blanc-druvan började tappa i popularitet världen över så hade landets vinindustri växt till sig och vågat ta ut svängarna allt mer.

 

Pinot noir är knappast en druva som kan anses enkel. Snarare är det en vinmakares mardröm men anledningen till varför så många vill ’tämja’ druvan vet alla som provat en bättre version. Få, om ens någon druva, slår det doftspektra som pinot noir kan uppvisa. Te Kairanga producerar pinot noir men även den andra stora druvan från Bourgogne, chardonnay. Riesling finns med i bilden och likaså sauvignon blanc och en druva som visat sig fungera ypperligt i Martinborough, pinot gris.

Vi provar egendomens 1,5 liters box på pinot noir, i årgång 2016, och det är sannolikt den främsta vi provat från Te Kairanga, men även en av de bästa boxarna vi provat överlag.

2016 Te Kairanga Pinot Noir, Marlborough, Nya Zeeland

Här möts vi av den för pinot noir så typiska transparenta, rubinröda färgen. Doften är inbjudande med ganska eleganta toner av rödbärig frukt, främst mosade jordgubbar och körsbär men även ett stänk hallon. Det finns även en fin kryddighet i bouqueten, med toner av sandelträ, kryddnejlika och muskot. Även faten bidrar med ett stänk vanilj. I gommen ett dansant vin med viss täthet, fin apelsinliknande syra och solmogna röda bär, främst smultron och körsbär. Avslutet är förhållandevis långt och lämnar ett kryddigt intryck efter sig. Seriös box och med tydlig ’pinosity’.

Boxtoppens omdöme: 5/5

Pris: 202 kr/1500 ml

Länk till vinet finner du här.

Importör i Sverige: Stellan Kramer