Baga från Bairrada? – Nu släpps vinet Frei João på Systembolaget

Frei João är gjort på den för Portugal unika druvan Baga som har sin hemvist i Bairradaregionen, beläget vid kusten söder om Dourodalen. Vinet lanserades första gången på 1950-talet av Caves São João och har sedan dess hunnit bli ett av de mest kända vinerna från Bairrada.


”Kontroversiell, krävande sort från norra Portugal kapabel att producera stora lagringsdugliga viner”. Ja, så beskrivs druvan baga i uppslagsverket Wine Grapes. Den kan ge mycket intressanta viner med god lagringspotential. Så vad betyder baga? Det är helt enkelt ordet för bär på portugisiska. Just druvan till Frei João skördas för hand och endast de bästa klasarna läggs på tank för att jäsas till vin. Skalen får urlakas under 12 dagar innan den skonsamma pressningen. Efter den malolaktiska jäsningen lagras vinet i fransk ek under 12 månader. Vinet genomgår endast en lätt filtrering innan buteljeringen.

Frei João Reserva 2012 (art.nr 2944, 99 kr)
– Rekommenderas för sin varma, mjuka och yppiga tappning. Blåbär och fruktkarameller samsas med vanilj och lingon, därtill silkeslen eftersmak – Livets Goda

Om Caves São João
Caves São João grundades 1920 av bröderna José, Manuel och Albano Costa och är beläget i Anadiadistriktet, i hjärtat av regionen Bairrada. Till en början tillverkades vin från druvor som köptes från Dourodalen, men under 1930-talet ändrades inriktningen till lokala viner från Bairrada. Här odlades vin redan på 900-talet, men alla vinrankor rycktes upp 1756 för att inte vinerna skulle kunna blandas och säljas som portvin. Området återhämtade sig dock och är idag känt som ett av Portugals främsta ursprung för röda viner, till stor del baserade på just druvsorten Baga. Idag producerar egendomen inte bara röda, vita och mousserande viner utan även en hel del brandy och sprit på pressrester. Egendomen har även den unika möjligheten att erbjuda en uppsjö av äldre viner då man förfogar över ett lager på över en miljon flaskor av viner från 1959 till årgång 2000.

Från och med den 1 september hittar du Frei João för 99 kr på Systembolaget.

Besök gärna Caves São João egen hemsida: www.cavessaojoao.com