Cycliste Côtes du Rhône Villages – Från Frankrikes vingård nummer 1

Cycliste Côtes du Rhône Villages 2014 är ett urtypiskt och klassiskt rhônevin gjort på 70% grenache och 30% syrah. Tack vare sin hårda mistralvind har Côtes du Rhône optimala förutsättningar för ekologisk produktion. Med 40 km/h, 220 dagar per år, blåser mistralen och ger ett torrare klimat som gör att angrepp på vinrankorna inte får fäste. Rhônedalen kallas därför för Frankrikes ekologiska vingård nummer 1.

Vinmakaren bakom Cycliste, Frédéric Quermel, var nyligen i Sverige och berättade om sitt nya vin. Druvorna kommer från utvalda vingårdar i Côtes du Rhône Villages (för årgång 2014 Rasteau och Tulette). För att behålla vinets fruktighet lagras det i ståltank istället för ekfat. Vinet vinifieras på plats i Frankrike och buteljeras på Nordic Sea Winery i Simrishamn, vilket är ytterligare en miljömässig fördel.

Pressansvariga Lisa Lind berättar:

– ”Vinet för tankarna till en fransman, med  på en gnisslande cykel, med en baguette under armen och en påse med ostar och en flaska gott rött vin på pakethållaren”. 

Cycliste Côtes du Rhône Villages är ett ungdomligt vin full med mörk frukt, från grenachedruvan, och fin kryddighet, från syrah. Vinet har en härlig finstämd komplexitet och är mycket matvänligt. Bäst passar Cycliste till grillat kött eller en mustig gryta. Varför inte en vegetarisk höstgryta?

Vinet är lanserat i Systembolagets beställningssortiment men denna ekologiska och prisvärda Côtes du Rhône Villages spås ha stor chans att komma på hyllan på Systembolaget genom lokal efterfrågan, berättar produktchef Josefin Andreasson.

Cycliste Côtes du Rhône Villages 2014

Volym: Flaska 750 ml
Pris: 89 kr
Varunummer: 76065
Sortiment: Beställningssortimentet
Alkoholhalt: 13,5%
Ursprung: Côtes du Rhône Villages, Frankrike
Ekologisk: Ja
Druvsort: 70% grenache, 30% syrah
Tillverkning & lagring: Efter alkoholjäsningen har vinet genomgått en tre veckors malolaktisk jäsning. Vinet vilar totalt fem veckor på ståltank.