Ginger Beer – en nyhet men ändå inte

Denna vecka avvecklar vi fyra myter om Ginger Beer. Många trender startar i USA och en del tror att Ginger Beer är en ny, trendig dryck från väst. Den myten kan vi avsluta nu. 

Ginger Beer är knappast en nymodighet på dryckeshyllan i allmänhet. Ginger Beer härstammar från 1700-talets England. Engelsmännen hade upptäckt att man kunde göra en god brygd på ingefära, socker och vatten. Brygden lät man jäsa och resultatet blev en bubblande söt dryck med cirka 11 % alkoholstyrka och ett gott sting av ingefära – en Ginger Beer!

Anledningen till att den fick heta ”beer” var att den bryggdes på liknade sätt som man brygger öl, en brygd hettades upp sedan tillsattes jäst. Smakmässigt är dock en Ginger Beer mer likt en läsk, en bubblande dryck med tydligt ingefärssting.

Från England spred sig sedan Ginger Beer över Atlanten, till USA och Kanada, där den blev omåttligt populär under förbudstiden. I Kanada utvecklades även en snarlik dryck, Ginger Ale , som dock inte ska förväxlas med Ginger Beer.