Nordic Sea Winery tilldelas arkitekturpris i Simrishamn

Oenoforos Nordic Sea Winery tilldelas idag, tisdagen den 10 oktober, Simrishamns Kommuns Arkitekturpris. Priset uppmärksammar byggnadskonsten, både bevarande och förnyelse, och trädgårdskonsten i kommunen. På Nordic Sea Winery förädlas, lagras och buteljeras viner från hela världen, däribland några av Sveriges mest kända varumärken som Mauro, Il Conte, Raccolto, Due Pasi och Zumbali.


Nordic Sea Winery tilldelas arkitekturpris i SimrishamnShowroom på Nordic Sea Winery tilldelas priset för sin spännande byggnad med exteriör och interiör karaktär där ett intressant geometriskt formspråk, med kontrasterande material samt olika volymer och linjespel, ger ett estetiskt tilltalande helhetsintryck.

Arkitekterna bakom showroom på Nordic Sea Winery är Hans Trägårdh Arkitekter och Per Söderberg Arkitektkontor i nära samarbete med Oenoforos Nordic Sea Winerys grundare och ägare Takis Soldatos.

– Arkitekturen på Nordic Sea Winery är skandinavisk och avskalad men ändå med en varm och glamorös känsla. De värdeord som har legat till grund för designen och arkitekturen, som vi har hållit oss till genom hela projektet är organisk, välgjord, hållbar, innovativ, varm och unik, berättar Per Söderberg.

Showroom på Nordic Sea Winery har en rund form inspirerad från de ekfat som vin ofta lagras i och runt om växer den nyplanterade vingården med 25 olika druvsorter. En rolig detalj är att kommunen på initiativ från Nordic Sea Winery har låtit byta namn på gatan från tidigare Fabriksgatan till Vingatan.

Nordic Sea Winery ligger i framkant vad gäller produktutveckling och flera av höstens högintressanta nyheter på Systembolaget produceras här, däribland ekologiska vinerna Brochet Facile och Manifesto.

 

Fakta

  • Nordic Sea Winery etablerades under åren 2008 – 2010
  • Projekteringsarbete och byggnadsarbete för Nordic Sea Winery Showroom är utfört under åren 2012-2014
  • Nordic Sea Winery öppnade för allmänheten i juni 2014 och har sedan dess haft över 4000 besökare

På Nordic Sea Winery erbjuds besökarna guidade visningar i vineriet, vinprovningar samt möjlighet att njuta av vin och mat i toppklass i restaurangen.