Nykomlingar och stjärnor på Boxtoppen första halvåret

Boxtoppen firade nyligen sin halvårsdag och det är dags att ta en titt på vad som hänt på de olika listorna. Totalt finns det idag 15 topplistor. De senaste topplistorna som set dagens ljus är de för roséviner på flaska upp till 75 kronor och mellan 76 och 140 kronor.


De sju boxlistorna uppdateras normalt en gång per månad och de snart åtta flasklistorna uppdateras var sjätte vecka. Tanken är att hålla listorna uppdaterade med fräscha provningar på ett sätt som ingen annan ens kommer i närheten av.

Låt oss ta en titt på fem olika boxlistor. Listan över torra vita boxar har sett många viner komma och gå, men på förstaplatsen har Drostdy-Hof Chenin Blanc Steen legat under hela första halvåret. Ett imponerande resultat, eftersom konkurrensen på listan är stor. En spännande nykomling på listan i mars är Mauro Chardonnay som via beställningssortimentet tog sig rakt in på andra platsen.

Listan över de bästa vita vinerna med viss fruktsötma (mer än 5 gram) har även den en överlägsen etta i Monti Garbi Soave. Ett tag hade Monti Garbi Soave hård konkurrens av Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, men när den bytte årgången gick sockerhalten ner under fem gram och vinet bytte lista till vita torra boxar. En spännande nykomling på listan är 2014 Lindemans Chardonnay, men totalt sett är konkurrensen på listan just nu ganska enkel och bara åtta viner klarar vår gräns på 78 poäng.

På listan över röda torra boxar har vi en nykomling från beställningssortimentet som ny etta. Vinet är 2013 Vernissage Syrah Cabernet Sauvignon från Nordic Sea Winery. Ett riktigt bra vin från Languedoc-Roussillon med såväl elegans som kraft. Konkurrensen på listan är stenhård och det finns gott om riktigt bra viner. Toppviner som har legat högt på listan i många månader inkluderar viner som Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet, Cline Zinfandel och Mauro Primitivo Alberello.

På listan över röda boxar med viss fruktsötma har 2013 il Conte Primitivo Negroamar från Nordic Sea Winery legat etta sedan november 2014. I toppen av listan hittar vi också två andra viner från Nordic Sea Winery, nämligen 2013 Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon Appassimento och 2013 Allegro Sangiovese Primitivo. Värt att notera är att alla de sex första vinerna har under 10 gram socker per liter.

På listan över roséboxar är Mulderbosch Rosé etta sedan listan introducerades. Övriga toppviner under många månader är Côtes de Provence Rosé Pierre & Paul och Puycheric Syrah Rosé från franska VdP d’Oc och producent är Foncalieu. Konkurrensen på listan har ökat vilket även kvaliteten på boxarna gjort.

De båda listorna över premiumboxar har färre boxar på listorna och konkurrensen är därmed inte så stark. Trots det finns det betydligt bättre viner på den röda premiumlistan än den vita.

Etta bland de röda premiumboxarna de senaste månaderna är 2012 McManis Petite Sirah från amerikanska McManis Vineyards. Vinet var en strategisk lansering i december och då gick vinet rakt in på förstaplats. Två andra viner som firat stora framgångar på listan de senaste månaderna är 2013 Belleruche Côtes-du-Rhône från Chapoutier och 2013 Allegrini från producenten med samma namn. Samtliga tre viner hör till det bästa som går att uppbringa på box.

Listan över vita premiumboxar innehåller bara nio viner, men kvaliteten på de bästa vinerna kan man inte klaga på. Etta sedan starten är Petit Chablis från Ropiteau och även Bellingham Chenin Blanc har legat på listan länge. I juni lanseras ett par nya boxar i segmentet och förhoppningsvis får vi då en lista med mer än tio viner.

En genomgång av de åtta listorna med flaskviner kommer i nästa nyhetsbrev.