Persisk vinafton på Shahrzad med Dariuosh Winerys och Michel Jamais

Upplev vad som hänt i den persiska vinkulturen sedan antiken och efter revolutionen 1979. Följ med på en persisk vinresa från staden Shiraz till Napa Valley, Kalifornien!


Persisk vinafton,31 oktober 2018, kl. 18-22
Pris: 1000 kr/person

– Traditionell persisk vindans framförd av dansgruppen Parvaz
– Provning av Dariuosh Winerys sortiment från Napa Valley, Kalifornien, tillsammans med Michel Jamais
– Shahrzad serverar utvalda persiska smårätter till vinprovningen.

Anmälan och mer information >>

Under kvällen framför dansgruppen Parvaz traditionell persisk vindans 

Dansgruppen Parvaz, som startades i början av år 2013, består av fyra artister som alla har en lång bakgrund som professionella dansare. Deras repertoar omfattar bland annat klassisk persisk dans, folkdanser från Iran, modern persisk dans och uzbekiska danser.

 

Om kvällen
I Haji Piruz Tappe i nordöstra Iran har amerikanska forskare funnit en samling lerkärl som visats sig vara 7 400 år gamla. De är faktiskt de äldsta bevisen på att människor lyckats framställa vin av druvor. Kvinnorna deltog ofta i dryckeslag och banketter. Den dåtida persiska överklassen kunde tack vare det stora persiska riket låta hämta viner från avlägsna platser och njuta av dessa vid festliga tillfällen.

En viktig person var saqi, munskänken, som smakade av vinet och hällde upp det åt gästerna. Hon hade historiskt sett en central ställning vid de kungliga hoven och furstehusen i det gamla Persien. Saqi höll uppsikt över det kungliga vinförrådet, var ansvarig för att inget gift blandades i vinet och avsmakade det innan det serverades vid banketter, som en dåtidens Sommelier. Tyvärr föll de antika dryckestraditionerna stegvis i glömska.

Den 12 oktober har du möjligheten att uppleva en smakresa från det gamla persiska vindistrikten Shiraz, Qazvin, Malayer och Takestan till Darioush vineri i Napa Valley, Kalifornien.

Kvällen ger spännande svar på vad som verkligen hänt med den persiksa vinkulturen efter revolutionen 1979. Shahrzad serverar utvalda persiska smårätter till vinprovningen.

Anmälan och mer information >>

Vinprovning tillsammans med Michel Jamais
Michel Jamais har arbetat hela sitt liv inom vin- och restaurangnäringen, han är i grunden kock och sommelier men har de senaste 20 åren dessutom levt och verkat som vinskribent och vinutbildare vid främst Resturangakademien. En stor del av hans vinhjärta ligger i Kalifornien, där han sedan mitten av 1990-talet har rest ett 60-tal gånger och besökt över 600 vinproducenter. Till Napa Valley åker han ett par gånger per år och har följt bland andra Darioush Winery på nära håll allt sedan de gjorde sina första viner 1997.På ett lika kunnigt som underhållande sätt tar han dig med sina berättelser med till Kalifornien, till Napa Valley och till Darioush Winery.

 

Kvällens vinlista
Mukado 2012 (från Georgien, gamla persien)
Asha Pinot Noir 2008
Darioush Cabernet Franc 2014
Darioush Shiraz 2012
Darioush Pinot Noir 2013
Taste of Persia 1980

Anmälan och mer information >>