Prego Grande Appassimento – Siciliens sol på literflaska

Prego Grande är en solstänkt italienare med smak av Siciliens heta sol som fått torka druvorna hela vägen till en Appassimento och sedan tappats på en generös literbutelj.


Prego Grande är en solstänkt italienare med smak av Siciliens heta sol som fått torka druvorna hela vägen till en Appassimento och sedan tappats på en generös literbutelj.

Appassimento är en metod som länge använts i Valpolicella i norra Italien där man producerar de berömda Ripasso- och Amaronevinerna. Traditionellt låter man druvorna soltorka på halmmattor, eller mer vanligt numera, i klimatkontrollerade torkrum. Under torkningen tappar druvorna cirka hälften av sin vikt och drar i hop sig till russin. Processen koncentrerar smaker och socker och ger unika förutsättningar att jäsa fram ett lite alkoholstarkare och smakrikare vin. Vanligen blandas sedan de torkade druvorna med musten från färskpressade druvor innan vinifieringen påbörjas.

Prego Grande kommer från Sicilianska Inycon och det stora kooperativet Cantine Settesoli som är känt för sin ekologiska odling och sitt sociala engagemang. Sicilien är en betydande region i vinvärlden och producerar exempelvis mer vin än Tyskland och Australien. Sicilien har ett mycket varierat landskap med böljande kullar, skiftande jordmåner; ömsom kalkjordar, lerjordar, sandjordar och kring Etna den speciella lavajorden. Särskilt berömd är den röda lerjorden på öns sydvästra del. Klimatet är också skiftande med heta somrar där ökenvindarna från Afrika drar in, men också svala salta Medelhavsvindar. Det är ofta torrt, men i vissa områden faller förvånansvärt mycket regn över bergssluttningarna.

Prego Grande Appassimento
Artnummer: 7977901
Systembolagets beställningssortiment from 14 augusti
Volym 1 liter
Alkoholhalt 13.5 %
Pris 75 kronor

Läs vad Boxtoppen.se har skrivit om vinet här >>