Tisdagsreceptet – Mustig vintergryta

The Most Wanted Boeuf!

Det här behöver du:
2 kg högrev
500 gram champinjoner
500 gram rökt sidfläsk (med svålen kvar)
3 stora morötter
25-30 små gula lökar
5 vitlöksklyftor
3 flaskor Wanted Zin (två till grytan och en till gästerna)
0,5 l oxbuljong
1 kruka färsk timjan
1 knippe färsk bladpersilja

Såhär gör du:
1. Skär av hela svålen från sidfläsket i en bit och lägg åt sidan. Hacka sedan fläsket i grova bitar. Lägg ner drygt hälften i en gryta, gärna av gjutjärn eller emaljerad gjutjärn, och låt fettet smälta på medelhög värme.

2. Skala smålökarna och morötterna. Dela champinjonerna och smålökarna på mitten och lägg hälften i grytan (den andra halvan skall sparas till slutet). Hacka upp morötterna i grova bitar och lägg i grytan.

3. Skär köttet i hyfsat stora kuber/bitar, typ 3-5 cm. Hetta upp en gjutjärnspanna och fräs köttet på hög värme i omgångar så det får en fin yta, salta och peppra under tiden. Ha lite tålamod med köttet så att det verkligen steks, om du börjar röra i pannan för tidigt kommer köttet att börja koka istället för att stekas och då går man miste om mycket av den härliga köttsaften och smaken. När bitarna är frästa lägger du successivt ner dem i grytan.

4. När köttet är färdigfräst och ligger i grytan slår du i 2 flaskor Wanted Zin tillsammans med buljongen. Krossa samtliga vitlöksklyftor och grovhacka all timjan, lägg i grytan ihop med persiljestjälkarna. Lägg även i fläsksvålen, den bidrar med en härligt rökigt smak.

5. Lägg på ett lock och låt grytan puttra i 3-4 timmar.

6. Hetta upp en gjutjärnspanna ca 20 minuter innan servering och fräs på andra halvan av smålökarna. När de fått fin färg lägger du i dessa i grytan.

7. Hetta upp en gjutjärnspanna ca 5 minuter innan servering och fräs på resten av champinjonerna och fläsket. Häll sedan ner dessa grytan. Servera med potatismos, hackad bladpersilja och ett glas Wanted Zin.

8. ÄT OCH NJUT!