Bubbelburk: Aluminiumburken som förpackningsmetod växer och visst är det smidigt samtidigt som man bidrar till att reducera klimatpåverkan. Bubbelburk är gjord på glera-druvan, den som ger proseccovinerna sin karaktär men här är vi i Australien och får ett alldeles eget uttryck även om likheterna är flera. Gott är det oavsett och visar att mousserande viner inte behöver tappas i flaska!
Bakom Bubbelburk finner vi Quarisa Wines som har levererat flera storsäljare till Sverige. Quarisa Wines med John Quarisa i spetsen, en italienskättling med tre decenniers erfarenhet av vinmakning och med flertalet medaljer i bagaget, har inspirerats av prosecco och producerar Bubbelburk på samma vis, genom jäsning i sluten trycktank som ger vinet dess bornyr. Även druvan är densamma som för vinerna från det nordöstra hörnet av Italien men nu i stället i New South Wales, klassisk vinmark i Australien. Druvorna har skördats nattetid för att säkra fräschören och inte utsätta druvorna för värme.

Bubbelburk
Boxtoppen provar australiensiska 2023 Bubbelburk Brut
Vänner av prosecco, se hit! Här har vi en druvren glera i mousserande form – i burk dessutom – men i stället för ursprung norra Italien så befinner vi oss i New South Wales, Australien. Att tappa i aluminiumburk lär vi få se mer av framöver, inte minst för dess reducerade klimatpåverkan. Här få vi en citrusfrisk doft med persika, päron och bakat gult äpple. Smaken är ungdomligt frisk och pigg i torrt utförande och där syrliga stenfrukter möter limezest med försiktiga men pigga bubblor som uppbackning. En alldeles utmärkt introduktion till mousserande på burk. Extra plus för den torrare stilen.
Boxtoppens betyg: 4 av 5 poäng
Gott på egen hand som fördrink och aptitretare men gör även jobbet galant till en Toast Skagen eller varför inte en skaldjurspasta.
Bubbelburk (375 ml, 11%) har artikelnummer 7547 och kostar 69 kronor. Restsötman är 1,0 gram / 100 ml. Burken finns i mer 200 Systembolagsbutiker och beställs utan extra kostnad till övriga.