Casas Honestos är boxen som uppvisar spaniens egenskap av att kunna leverera generösa och kvalitativa viner till bra priser, som dessutom ofta är goda partners i samband med mat. Här har vi lagat ihop short ribs och grillad majs, vilket lierar sig ypperligt till vinet.
Recept – serverar 2 personer
Ingredienser
Ribs
Ca 1 kg short ribs
Färdig BBQ-sås
Kryddblandning
2 msk flingsalt
2 torkade chili
1 msk lökpulver
1 msk spiskummin
1 msk rökt paprikapulver
1 msk koriander, malen
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk socker
2-3 msk flingsalt, beroende på köttstorleken
Majskolvar
1 färdigkokta majskolvar
Parmesan
Färsk koriander (kan tas bort om så önskas)
Lime
Flingsalt
Gör så här:
Blanda och stöt samman alla kryddor till en röra. Pressa vitlöken. Gnid in köttet med det och låt det dra en stund. Lägg köttbiten i en ugnsfast form. Häll lite vatten runt om samt två deciliter BBQ-sås och tillaga under lock i ugnen. Temperaturen ska vara låg, runt 125 C och du ställer formen i nedre delen av ugnen. När ribsen är klara så drar du upp värmen till max på ugnen, med grillfunktion och penslar på ca 1 dl BBQ-sås och låt glaseras i ca 5-10 minuter.
Räkna med att det tar någonstans mellan fyra och fem timmar men det bästa är att köttet i princip sköter sig självt. Färdigt är det när du kan dela det med två gafflar genom att dra isär och det bara faller av enkelt.
Tips: Det går såklart att köpa färdigkokta ribs om man vill göra det enkelt för sig, vilka man bara grillar färdigt i ugnen på 15 minuter.
Majskolvar
Riv en ordentlig mängd lagrad parmesan över majskolvarna för att därefter grilla dom i ugnen på hög värme i ca 5-10 minuter, tills osten smällt och fått en liten rostad yta. Ta ut och strössla över lite mer riven parmesan samt önskad mängd av finhackad koriander. Avsluta med att toppa på med lite flingsalt och kläm över lite färsk limejuice. Klart för servering.
I glaset
Casas Honestos Smooth
Nr 78460 (3000 ml, 13,5%) 219 kr, 4 av 5 poäng
Casas Honestos Smooth bjuder på en driven giv från start där mörka körsbär, svarta vinbär, plommon ligger som en bas, läckert flankerat av ljusare strimmor där vi noterar yppiga hallon, jordgubbar och röda vinbär, samt en lätt citrusetsad syra som skapar lufthål. Silkigt lättsamma tanniner smeker medhårs i samspelet med det kryddade anslaget, toppat av torkade örter, tobaksuffar och ett vaniljpenslat- och lakritssmekt cederinslag. Det är generöst strukturerat i en torr stil med kvardröjande egenskaper, vilket attraherar. Denna box kommer att locka till sig många entusiaster när grillpremiären sker i vår oavsett om det är nöt, lamm, fläsk eller kyckling på gallret. Även en och annan tallrik med ost och charkuterier kommer falla i smaken.
Kombinationen
Salt, syrligt, hetta och sötma. En skön mix av smaker och ett sant bombardemang vilket passar ett vin som med lätthet kan möta hantera detta och även excellera, vilket Casas Honestos gör med bravur. Syran från limen, sältan från parmesanen och hettan från chilin stramar åt vinets struktur, samtidigt som det förstärker fruktigheten. Och gällande ämnet om grisens möra kött så omfamnas det rikligt av Honestos fruktiga driv, samtidigt som koriandern lockar fram örtigheten i vinet. En lysande kombination helt enkelt.