Härligt rosévin: Den här underbara vårserveringen går efter regeln ”Det enkla är det goda och komplexa”. Magisk oxfilé får sällskap av kryddig srirachadressing, koriander, mandlar och tenkasu. Tenkasu är en populär japansk ingrediens som används för att ge krispighet och textur till maträtter. Det är kort och gott friterad tempurabeslag som bryts upp i små bitar och används som topping. I glaset häller vi våren själv, nämligen Don Simon Nature Rosé.
Ingredienser för fyra personer
200 gram svensk oxfilé, tunt skuren
SRIRACHADRESSING
5 cl citronjuice
2 cl srirachasås
2 cl fisksås
1 cl japansk soja
5 tsk mörkt muscovadosocker
TILLBEHÖR
Massor av koriander
Marconamandlar
Tenkasu (friterad tempura i små bitar)
Gör såhär:
Slå på din favoritmusik. Häll upp ett glas av vinet och njut av en klunk medan du blandar alla ingredienser till dressingen i en liten bunke/skål. Rör om tills sockret har löst sig. Servera den tunt skivade oxfilén tillsammans med såsen, tenkasu, mandlar och koriander. Se till att gästen blandar allt på tallriken. Smaka av innan med salt.
Tips: Du kan beställa Tenkasu (och andra japanska råvaror) på Japanska Matspecialisten: https://japanskmat.com/
Don Simon Nature Rosé
Spanien, nr 58400 (750 ml) 11,5%, 69 kr, 4/5 poäng
Charmig spansk rosé på den välkända tempranillo-druvan, som är hjärtat i många av Spaniens mest framstående röda viner. Don Simon Nature är en ungdomlig och aromatisk rosé med tydliga toner av röda bär, där hallon och röda vinbär tar plats bredvid saftiga persikor, sötsaker och blodröd citrus. Smaken är lätt och tilltalande med toner av röda bär, persika, blodgrape och geléhallon. Vinet har en subtil rundhet, men den friska syran ger en torr och mycket aptitretande avslutning. Upplev njutningen av detta spännande vin till ett förmånligt pris som passar perfekt för sommarens festligheter!
Kombinationen
De härliga och tydliga bär- och persikotonerna från rosévinet går in i den här rätten helt perfekt och lyfter upp hettan i srirachadressingen och rundar samtidigt av den på ett mycket tilltalande vis. Oxfilén är perfekt mör och tillsammans med mandlar och fraset i tempurabitarna så blir det här en mycket charmig upplevelse där vinet verkligen kommer till sin rätta miljö. Våren serverad på ett bord.
Vinet finner du på Systembolaget HÄR