Skogens guld börjar kliva in i sin högtid och det lyfter vi genom denna enkla men njutbara pastaservering med svamp, matchat till The Great Bonza Reserve, ett australiensiskt rödvin med klassiskt uttryck i sin blend av shiraz, cabernet sauvignon och durif.
Kantarellpasta – Recept – 2 personer
Ingredienser
Ca 350 gram färska kantareller/trattkantareller
Linguine för två personer
1 vitlöksklyftor, fint skivad
½ deciliter vitt vin
2 dl vispgrädde
100 gr Pecorino, Parmesan eller liknande ost
1 knippe persilja
Svartpeppar, havssalt, steksmör (ca 1 msk)
Så här gör du
Rensa och ansa kantarellerna medan du kokar pastan enligt anvisning på förpackningen.
Skala och skiva vitlöken fint.
Stek kantarellerna i en torr stekpanna på medelhög värme tills de blir torra och fina, tillsätt därefter smöret och löken och stek vidare ett par minuter tills allt fått fin färg. Tillsätt vinet och låt det koka in ett par minuter, för att därefter tillsätta grädden. Dra ner plattan till medelvärme och låt sjuda några minuter innan du vänder ner hälften av parmesanosten som du låter smälta. Smaka av med salt och peppar. Slutligen hackar du persiljan och vänder ner i såsen. Servera kantarellsåsen med pastan och resten av parmesanosten.
Vin
The Great Bonza Reserve Shiraz Cabernet 2021
Nr 6816 (750 ml, 14%) 89 kr, 5 av 5
The Great Bonza är ett svalt, rent och elegant vin där det örtiga anlaget direkt för våra tankar till Australien, där kombinationen av cabernet sauvignon och shiraz ofta stoltserar ihop, och det är inte svårt att förstå varför. Vinet drar sig med strömmar av mörka björnbär, plommon, körsbär och blåbär, flankerat av ett ljusare skimmer av hallon och lingon, vilket i samspel med de örtsmekta kryddorna skänker ett mycket njutbart uttryck. Adderas gör även de silkigt markerade och ödmjukt nyanserade inslagen av tanniner samt en pigg syra, vilket sätter fräschör. The Great Bonza ger ett klassiskt uttryck för en ringa insats, vilket tilltalar de flesta.
Matchningen
Bonza är ett ypperligt matvin, vilket inte minst i kombinationen här där vinet direkt snappar upp örtigheten från persiljan och sältan från osten, vilket berikar fruktigheten samtidigt som rätten stramas upp. Svampens jordiga noter krokar vidare arm med vinets fruktighet och kombinationen blir lyxigt njutbar med relativt små medel.
Vinet finner du på närmsta Systembolaget HÄR
