Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Hushåll måste sortera sitt matavfall från 2023 – de bästa tipsen för att sortera smart och rätt

Hushåll måste sortera sitt matavfall från 2023 – de bästa tipsen för att sortera smart och rätt

av Boxtoppen januari 3, 2023
januari 3, 2023
547

Många svenskar har redan nu möjlighet att sortera sitt matavfall, men snart blir det ännu viktigare. Från januari 2023 måste alla hushåll i Stockholm sortera sitt matavfall, ett beslut som kommer rullas ut i hela Sverige under kommande år. Enligt en undersökning av HelloFresh och Censuswide uppger fler än 4 av 10 (44%) svenskar att det händer att de slänger mat för att de tillagat för mycket och att en majoritet (57%) av svenskarna uppger att de ofta, eller ibland slänger mat för att den har blivit dålig innan de hunnit äta upp allt.

Det bästa för miljön är att ta vara på all mat som går och inte glömma bort mat i kylskåpet för att bli gammal. Men en del saker som skal och oätbara matrester ska sorteras separat och inte hamna i restavfallet.

Inför lagändringen förser HelloFresh här svenskarna med sina främsta tips för att underlätta sorteringen och matavfall.

  1. Detta ska du absolut inte slänga i matavfallet
    Det är inte bara viktigt att sortera matavfall, det är också viktigt att det görs rätt. Är det många främmande föremål i de bruna påsarna kan ett helt lass behövas skickas för förbränning, vilket är sämre för miljön. Ett fåtal hushåll som sorterar fel kan alltså sabotera miljöinsatsen för många hushåll som sorterar rätt. Vanliga saker som misstas för att höra till matavfallet är snus, tobak, damm, kattsand, krukväxter och jord. Att något är biologiskt nedbrytbart betyder inte alltid att det går att göra biogas av det.
  2. Skaffa en ”ät nu”-behållare
    Det bästa är att inte slänga mat överhuvudtaget. Skaffa en ’ät nu’-behållare i kylen för mat som närmar sig utgångsdatumet, som du bör äta mycket snart. Genom att använda en sådan behållare får du snabbt en överblick på vad du behöver äta och undviker att glömma bort matvaror eller matrester.
  1. Tips för att slippa läckande matavfallspåsar
    Den bruna matavfallspåsen i papper luckras lätt upp om innehållet ligger i påsen för länge, och att behöva städa upp efter att en påse brustit kan vara en av anledningarna bakom varför svenskar slarvar med att sortera. Låt det du ska slänga rinna av en stund i vasken innan du lägger ner det i påsen. Ett annat praktiskt knep är att lägga lite hushållspapper i botten av påsen för att absorbera fukten eller använda dubbla bruna påsar. På så sätt kan trasiga och läckande matavfallspåsar undvikas.
  2. Byt var tredje dag
    Lukten av sopor är inte särskilt trevlig, som tur är finns det del smarta knep som minskar matavfallets lukt. Att byta matavfallet var tredje dag, även om påsen inte är full är en av dom. Genom att bevara påsen i plastbehållaren som kommer med och genom att lämna locket lite på glänt kan lukter också minimeras. Avfall som fisk och skaldjur som tenderar att lukta illa kan du skölja av och linda in i hushållspapper innan du slänger ned dem. Att tvätta sopkärlet med ättika efter tömning är också ett bra knep som håller både lukt och flugor borta.

Svt
Stockholm stad

Stockholm vatten och avfall

HelloFresh undersökning – Undersökningen genomfördes av Censuswide på uppdrag av HelloFresh under perioden 11–18 maj 2022, Totalt genomfördes 1022 intervjuer av den svenska allmänheten.

Tidigare artiklar
En trojka utmärkt budget-pinot noir
Nästa artikel
O.P. Anderson gör världens bästa alkoholfria sprit

LIKNANDE ARTIKLAR

Tallink Silja Line bjuder in till Bubble Cruise

Full pott för nyheten Amarone Lucia de Maio

Biff med Chimichurri och potatis till klassisk cab

Pilgrimsmusslor med brynt smör och kvalitativ riesling på...

Jägermeister Orange nu i Sverige

19 Crimes väcker Frankensteins monster till liv

Ugnsbakad fläsksida med koreanska kryddor och A Modo...

Psykologin bakom överraskningar: Varför vi ständigt återvänder till...

Welmoed Chenin Blanc i ny årgång och design

Sveriges Bryggerier utlyser höstens utbildningsstipendier för bryggeribranschen

FLER RECEPT

  • Thaisoppa med vannameiräkor och attraherande pinot grigio

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

ARTIKLAR

  • Tallink Silja Line bjuder in till Bubble Cruise

  • Jägermeister Orange nu i Sverige

  • 19 Crimes väcker Frankensteins monster till liv

  • Psykologin bakom överraskningar: Varför vi ständigt återvänder till ”mystery boxes”

  • Welmoed Chenin Blanc i ny årgång och design

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Hushåll måste sortera sitt matavfall från 2023 – de bästa tipsen för att sortera smart och rätt

    januari 3, 2023
  • 2

    Pilgrimsmusslor med brynt smör och kvalitativ riesling på box

    september 30, 2025
  • 3

    McManis Petite Sirah – en av Systembolagets mest pålitliga rödvinsboxar

    november 10, 2022

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Villa Wolf – vinet som fulländar din...

Viña Maipo x 4

Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon åter på...