Kittlande tropiska smaker med mango och curry i fokus tillsammans med läskande riesling från vinregionen Pfalz i Tyskland. En riktig fruktig sommarservering som får alla runt bordet att njuta.
Ingredienser (ca 4 personer)
800 g kycklingbröst sous-vide från Bjäre
Curry
Salt
Mangosås
5 st schalottenlökar, fint tärnade
50 g smör
20 ml currypulver
30 ml vetemjöl
500 ml grädde
2 mogna mangofrukter, skalade, urkärnade och hackade
Machésallad med rött äpple
100 g machésallad
100 g ruccola
1 stort rött äpple
1/2 rödlök, tunt skivad
Dressing till salladen
3 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
1 tsk dijonsenap
Salt och peppar efter smak
Kyckling
Vänd kycklingen i curry och värm i ugn på 100 grader i ca 15 minuter. Skär kyckling i fina portionsbitar. Smaka av salt.
Machésallad med rött äpple
Skölj maché och ruccola noggrant under kallt vatten och låt dem rinna av väl. Torka gärna med en salladsslunga eller en ren kökshandduk. Kärna ur det röda äpplet och skär det i tunna strimlor. För att förhindra att äppelskivorna blir bruna kan du doppa dem i en skål med vatten och lite citronsaft.
I en liten skål, vispa ihop olivolja, äppelcidervinäger, honung, dijonsenap, salt och peppar tills dressingen är jämn och emulgerad.
Lägg maché och ruccola i en stor salladsskål. Tillsätt de strimlade äppelskivorna och rödlöken.
Häll dressingen över salladen precis innan servering. Blanda försiktigt men noggrant så att alla ingredienser blir jämnt täckta av dressingen.
Mangosås
Stek salladslöken i smöret i en medelstor kastrull tills de är gyllene. Rör i currypulvret och mjölet och tillsätt grädden och mangon. Låt sjuda i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera med mangosås i botten på tallriken, lägg på kyckling och sallad. Avsluta gärna med att ringla lite sås över kycklingen för extra smakupplevelse.
Wongraven Morgenstern Riesling 2022
Pfalz, Tyskland, nr 53116 (3000 ml) 12%, 337 kr, 5 av 5 betyg – full pott!
Vinregionen Pfalz visar upp en mångfald av mikroklimat, och flera av dess dalgångar är bland de varmaste i Tyskland. Detta förklarar varför vår riesling här är så rik på smak, med generösa inslag av mogen frukt som persika, päron, lime och ananas. Denna komplexitet kompletteras av subtila toner av honung, kryddor och örter, självklart balanserat med rieslingens signatur – syra. Vinet har en ren stenfruktig karaktär med vindar av limezest och en imponerande kraft som ger en fyllig smakupplevelse. Avslutet är torrt, balanserat och behagligt kvardröjande, med en frisk citruston draperad i en delikat honungssötma. Som vi tidigare uttryckt det – ska du bara välja en rieslingbox i år, så är Wongraven det ultimata valet!
Kombinationen
Vinet kompletterar perfekt både mangosåsen och salladen med sin balanserade syra. Vi omfamnas av en fin balans av fruktiga och friska toner som harmoniserar med både mangosåsens exotiska kryddighet och salladens krispiga, fruktiga inslag. Den delikata honungssötman i vinets avslutning rundar av och gifter sig perfekt med äpplets naturliga sötma, vilket gör kombinationen både uppfriskande och elegant. Tropisk sommar på en tallrik, ja tack!
Vinet finner du på Systembolaget HÄR